Recent o problemă cu senzorul de temperatură făcea maşina să nu mai pornească la prima cheie… Oricât de ciudat vi se pare la unele maşini aşa se manifestă problema. Pentru că senzorul funcţiona dar indica valori greşite pe diagnoză nu au apărut coduri de eroare.
Noroc cu unii mecanici care s-au gândit să măsoare valorile indicată de acest senzor… moment în care au spus că sunt incorecte. Costurile cu înlocuirea au fost mici dar uite cum o problemă atât de simplă a fost diagnosticată atât de greu. De aceea cred că merită să discutăm în acest articol despre acest senzor.
Rolul senzorului de temperatură
În general acest senzor monitorizează şi furnizează informaţii ECU – calculatorul motorului care în funcţie de valori modifica anumiţi parametri cum ar fi timpii de injecţie împreună cu cantitatea, valoarea amestecului aer combustibil, pornirea sau oprirea ventilatorului de pe radiatorul de răcire şi multe altele.
De aceea este importat că acest senzor să funcţioneze corespunzător pentru că impactează în mod direct procesul de combustie dar şi nivelul emisiilor poluante.
Unde este poziţionat?
Acest senzor pentru a da cele mai bune valori este în general scufundat în lichidul de răcire (antigel) undeva pe acest traseu. De obicei este poziţionat pe carcasa termostatului sau în blocul motorului undeva unde are acces la acest circuit de răcire.
Pe unele maşini putem să întâlnim şi doi senzori de temperatură motor poziţionaţi pe circuitul lichidului de răcire, de obicei unul în blocul motorului iar celălalt pe lângă termostat.
Cum funcţionează?
Principiul de funcţionare este pe bază de rezistenţă electrică. Curentul trece prin acest senzor iar atunci când temperatura se modifica se modifică şi rezistenţa electrică. Această diferenţă dintre tensiune de intrare este interpretată de ECU ca un indicator respectiv o anumită temperatură.
Sunt 2 tipuri de senzori de temperatura care în general funcţionează asemănător:
- Senzorul de tip NTC (Negative Temperature Coefficient) – când tensiunea scade este un indicator direct ca temperatura motorului creşte (este invers proporţional cu temperatura)
- Senzorul de tip PTC (Positive Temperature Coefficient) – când tensiunea scade este un indicator direct ca temperatura motorului scade (este direct proporţional cu temperatura)
Care sunt semnele când senzorul este defect?
Senzorul de temperatură dacă se defectează sau transmite eronat poate cauza câteva reacţii în lanţ iar semnele se pot observa:
- Senzor lichid de răcire aprins
- Check Engine (în unele cazuri)
- Pornire grea (trebuie motorul ţinut la cheie mai mult)
- Motorul nu mai porneşte
- Creştere consum combustibil
- Eroare catalizator
- Supraîncălzire motor
- Indicator temperatura bord peste sau sub medie
- Fum la eşapament
Atenţie! Aici poate fi vorba şi despre cablul de legătură întrerupt sau chiar mizerie în mufa de conectare a sistemului. Verificaţi că toate să fie în regulă înainte să înlocuiţi senzorul!
Cum se diagnostichează probleme senzorului?
Cea mai la indemna metodă este să folosiţi un tester să faceţi o diagnoză la maşină, acolo s-ar putea să apară o eroare (P0115, P0116, P0117, P0180, P0119, P011A, P2182, P2183, P2184, P2185, P2186 sau P011700).
Dacă nu apare cod de eroare atunci puteţi încerca să verificaţi valorile nominale care sunt date de senor comparându-le cu măsurătorile făcute cu un multimetru.
Şi un senzor murdar este posibil să transmită valori eronate şi să creeze un lanţ de probleme în funcţionarea motorului. De aceea la o inspecţie vizuală se pot vedea depuneri, dacă nu pot fi curăţate atunci cel mai bine ar fi să înlocuiţi senzorul.
Cât costă şi care sunt producătorii?
Fiind o piesă capsulată acest senzor nu se poate repara singura opţiune fiind înlocuirea lui cu unul nou. Merită cumpărat nou pentru că preţul unui astfel de senzor nu sare de 100 – 150 de lei în general fiind în jurul valorii de 50 de lei pentru unul pe Aftermarket.
Cei mai cunoscuţi producători sunt: VALEO, HOFFER, FAE, HELLA, VEMO, FEBI BILSTEIN, METZGER, DELPHI, ASAM, AIC, KAMOKA.
Concluzie
Senzorul de temperatură merită verificat următoarea dată când ajungeţi la service, poate din aceea cauza motorul porneşte greu şi nu funcţionează corespunzător. La maşină în cauză senzorul a costat doar 40 de lei de la un brand bun aftermarket şi în 5 minute a fost înlocuit.
Atât de multe scenarii despre posibile defecte au circulat şi totul s-a rezumat la un senzor mic defect care nu apărea cu cod de eroare pe diagnoză. Rugaţii pe mecanici să verifice senzorul cu un multimetru… poate acolo a fost problema în tot acest timp!