Pompă de înaltă presiune a fost folosită în prima fază pe motoarele diesel și cam toţi Romanii o ştiu de la veşnicele motoare TDI din grupul VAG. Faţă de clasicele pompe (pompe-duse) care făceau presiune în funcţie de turaţia motorului, acesta pompă crează o presiune mai mare dar mai important o presiune constantă indiferent de turația motorului.
Astfel sistemul de livrare a combustibilului a fost reproiectat, traseul fiind următorul:
- Combustibil rezervor
- Pompă de combustibil
- Filtru de combustibil
- Pompă de înaltă presiune
- Rampa de injecţie comună (common rail)
- Injectoare
După cum vedeţi diferenţa este că acesta pompa asigura presiune pe circuitul rampei de injecţie care este comună cu toate injectoarele. Astfel presiunea este egală pe fiecare injector în parte.
Pompă de înalte cum o mai numesc unii mecanici crează presiune mare pe instalaţie – între 1400 şi 2500 de bari indiferent de turaţia motorului. Cu această presiune constantă calculatorul poate comandă deschiderea mai mică sau mai mare a injectoarelor asigurând niveluri diferite de combustibil în funcţie de nevoia motorului.
Acesta tehnologie asigura o un flux constant de combustibil, putere mai mare, consum redus de combustibil dar mai ales un control precis şi exact al procesului de injecţie. Pompa este angrenata de obicei de arborele cu came sau se poate afla pe cureaua de accesorii sau pe cureaua de distribuţie.
De ce se defectează?
Uzura excesivă este principalul motiv, piesele mecanice pur şi simplu se uzează în timp iar de aici apar şi alte probleme. Uzura mecanică a pompei crează span în interior care ulterior este împins pe toată instalaţia de alimentare cu combustibil.
Atenție! Dacă aţi ajuns în acest punct trebuie să ştiţi că pompa de înalte trebuie schimbată şi tot sistemul de alimentare trebuie curăţat sau înlocuit deoarece o nouă pompa va învârti din nou aceste impurităţi prin sistem iar în final acesta se va defecta din nou.
Defectarea electrică este un alt exemplu de problema a pompei de înalte. Aici poate ceda regulatorul de debit/presiune de pe pompa sau chiar mufa de alimentare. În ambele cazuri pompa se poate repara înlocuindu-se doar regulatorul, costurile fiind mult mai mici.
Care sunt semnele că pompa s-a defectat?
Din prima trebuie să ştiţi că motorul nu mai porneşte sau porneşte greu dar nu are suficientă putere mai ales când apăsaţi pedala de acceleraţie. De asemenea, în bord apare Check Engine fiindcă presiunea nu este corespunzătoare în rampă comună. Pe diagnoză codul de eroare este – P0087 FUEL RAIL/SYSTEM PRESSURE- TOO LOW
Atenţie! Aici poate fi şi vorba despre ruperea unei curele care antrenează pompa – din nou motorul nu mai porneşte. Verificaţi curelele înainte să luaţi alte decizii!
Un alt semn că pompa este pe moarte este că imediat după pornirea motorul acesta se opreşte pentru că nu a fost suficientă presiune pe instalaţia de alimentare cu combustibil. Acest lucru apare în momentul când pompa nu mai ţine presiune – scapă presiunea.
Pentru o inspecţie vizuală se poate demonta regulatorul de debit/presiune de pe pompa şi se poate inspecta pentru urme de span/particule. Dacă acestea sunt prezente atunci cel mai probabil pompa este defectă sau urmează să se defecteze.
Un alt test ar fi măsurarea presiunii generate de pompă sau măsurarea presiunii de retur. Dacă pe diagnoză nu apare nimic atunci poate ar trebui făcută o astfel de testare care să determine presiunea exactă. Am găsit o astfel de trusa care testează sistemele de alimentare şi injecţie cu combustibil pentru motoarele pe benzină şi diesel pe Automotive-Shop.ro la preţul de 486 lei.
https://automotive-shop.ro/auto/motor/tester-sisteme-de-injectie-neo-tools-11-264/
Cum poate fi prevenită defectarea pompei?
Aici majoritatea mecanicilor recomanda înlocuirea filtrului de combustibil cât mai des (la 3 schimburi de ulei) problema fiind combustibilul care poate fi contaminat cu particule fine iar un filtru uzat nu are puterea să oprească aceste elemente. Ajungând în pompa o uzează prematur generând şi mai mult span metalic.
Lubrifierea pompei se face cu motorina dar atunci când în aceasta se afla apa atunci lubrifierea este limitată. Din nou aici recomandarea ar fi să alimentaţi doar de la vânzători autorizaţi unde ştiţi sigur că combustibilul este de calitate.
După înlocuirea filtrului de combustibil este bine că sistemul de alimentare să fie aerisit. După cum ziceam mai sus lubrifierea se face stric cu combustibil iar în momentul când pe circuit există aer pompa lucrează pe uscat.
Acest lucru de obicei se face cu o diagnoză pusă pe maşină, această opţiune porneşte pompa de combustibil din rezervor (Bleeding fuel sistem) şi o ţine pornită 1 – 2 minute până când sistemul este amorsat. Puteţi face şi dvs acest lucru punând contactul la maşina de mai multe ori pentru a permite pompei de combustibil să facă recircularea.
Un alt sfat ar fi să fi să nu alimentezi cu benzina în loc de motorină. Benzina este mai uscată (mai puţin uleioasă) şi nu asigura lubrifierea corectă pentru pompa de înalte. Dacă totuşi s-a întâmplat să alimentaţi greşit atunci nu porniţi maşina sau opriţi motorul şi duceţi maşina pe platforma la service.
Cât costă şi care sunt producătorii?
Pompă de înalte poate fi reparată, sunt service-uri care se ocupă cu astfel de lucrări. Dacă nu se mai poate repara următorul pas ar fi înlocuirea ei. Preţurile pentru o pompă de înalte pleacă de la 3500 de lei şi poate urca şi până la 7000 de lei – scump să ai o astfel de problemă la maşină!
Cei mai importanţi producători sunt: Bosch, L’Orange, Delphi, Denso, Magneţi Marelli și Siemens VDO Automotive AG