Evită surprizele neplăcute! Vezi ce semne dă o baterie care e „pe moarte”

8363
1

Când știm că urmează să „ne lase” bateria?

Deși de multe ori uităm de ea ani la rând și ne amintim doar în momentul în care cedează, bateria este practic „inima” mașinii. Pe lângă pornirea motorului, bateria furnizează energie pentru toate sistemele mașinii: de iluminat, de sonorizare, de sigurață, de securitate, de ventilație, încălzire și altele. De multe ori, bateria „ne lasă” pe neașteptate, însă nu fără a da anumite semne înainte:

  1. Motorul pornește greu – pornirea motorului necesită multă energie electrică, acest lucru căzând în totalitate în sarcina bateriei. În special la rece, sau după ce mașina a stat în parcare peste noapte, la acționarea demarorului, simțim cum acesta „se chinuie” să se învârtă. Acest lucru se traduce automat în pornirea greoaie a motorului (eventual din mai multe încercări). Acesta poate fi deja un semn că bateria se pregătește „de pensionare”.
  2. Probleme cu dispozitivele electrice – în afară de pornirea motorului, bateria are și rolul de a asigura suficientă energie pentru toate componentele electrice și electronice ale mașinii. Dacă, de exemplu, cu motorul oprit, intensitatea luminilor scade atunci când pornim ventilația sau radioul, e posibil ca bateria să fie „pe ducă”. Există însă cazuri în care sistemele mașinii încep să se comporte haotic din cauza unei baterii slabe. De exemplu, dacă închiderea centralizată, geamurile electrice, martorii din bord sau ștergătoarele încep să se comporte ciudat, primul lucru pe care trebuie să-l verificăm este bateria.gif-3
  3. Martor de baterie aprins – dacă martorul de baterie rămâne aprins și după pornirea motorului, acesta indică în principiu o problemă de încărcare a bateriei sau o problemă internă a acesteia; șansele în această situație sunt 50%-50% șanse ca problema să fie de la baterie sau de la sistemul electric al mașinii, și se recomandă apelarea la un specialist în cel mai scurt timp.gif-1
  4. Motorul nu mai pornește deloc – după învârtirea cheii în contact, demarorul nu reușește să producă decât un clichet – sunet pe care niciunul dintre noi, șoferii, nu vrem să-l auzim vreodată – și apoi liniște. Dacă, însă, ajungeți în această situație, ați ghicit: bateria e de vină 🙂 În această situație bateria trebuie cel mai probabil înlocuită, însă ca soluție temporară putem apela la un prieten care să ne „dea curent” folosind cabluri cu clești speciali, sau putem demonta bateria urmând s-o încărcăm la priză folosind un redresor.
  5. Mașina nu mai răspunde la nicio comandă – se poate întâmpla mai ales după ce mașina n-a fost folosită deloc o perioadă îndelungată: am pus cheia in contact, am rotit-o și… nimic. Fără lumini în bord, fără niciun sunet, nicio mișcare, liniște totală. În acest moment știm clar că bateria mașinii a plecat deja „pe lumea cealaltă” și necesită înlocuire imediată.

Cum facem să evităm situațiile de mai sus?

  1. Verificarea sistemului electric al mașinii și cel de încărcare a bateriei – multe din problemele enumerate mai sus se pot datora și unei probleme la sistemul electric al mașinii, care descarcă excesiv sau nu reușește să încarce corespunzător bateria. De aceea, se recomandă și verificarea sistemului de încărcare atunci când se verifică bateria.gif-2
  2. Verificarea periodică a bateriei – verificarea bateriei ar trebui introdusă în rutina de servisare și să se efectueze măcar odata pe an sau la fiecare revizie.
  3. Verificarea și/sau înlocuirea bateriei dacă a depășit deja 4 ani – aproximativ toate bateriile de pe piață încep să își piardă din proprietăți după 4 ani de folosință, indiferent cât garantează producătorul. Acest lucru depinde totodată și de modul și condițiile de utilizare și tipul bateriei folosite. De aceea, se recomandă o verificare a bateriei dacă vârsta acesteia depășește acest prag.
  4. Evitarea pornirilor/opririlor dese și a drumurilor scurte, mai ales în sezonul rece – bateria trebuie lăsată să se reîncarce suficient timp înainte de a opri motorul (cel puțin 15-20 min de funcționare a motorului la fiecare pornire).

Sfaturile de mai sus reprezintă niște pași simpli care pot fi făcuți fără prea mult efort și ne scutesc de riscul de a rămâne „în drum” cu mașina exact atunci când avem cea mai mare nevoie de ea. Totul ține doar de puțin mai multă atenție la comportamentul mașinii și o verificare periodică care în cele mai multe cazuri nu durează mai mult de 10 minute.

Comentarii

Articolul precedentVARTA – profil de brand aftermarket
Articolul următorCum să previi apariția ruginii la mașină

1 COMENTARIU

  1. Bună ziua ! Din experiența mea de șofer de23 ani timp in care am schimbat …..acumulatori , o simptomă o consider cea mai elocventă . La pornire dimineața acele ceasurilor de bord se rotesc în sens invers și tremură ( se blochează ) .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.