Ce sunt blocatoarele de distribuție ?

458
0

Arborele cotit şi axul cu came simplu sau dublu trebuie să fie în perfectă sincronizare mereu pentru funcţionarea perfectă a motorului. Cureaua sau lanţul de distribuţie menţine motorul corect sincronizat, intervalul de schimb este destul de lung astfel maşina ajunge destul de rar în service pentru un schimb. Important este să respectaţi termenul limită de inlocuire și să duceţi maşina în service ca să nu ajungeţi în situaţia în care să se rupă distribuţia şi să distrugeţi motorul. Mai jos puteți citi un articol scris de noi pe această temă:
https://automotive-am.com/ce-se-poate-intampla-daca-ignori-schimbul-distributiei/

Astfel mașina ajunge în service iar de aici este munca mecanicilor să înlocuiască cureaua de distribuție, rolele de întindere, rolele de ghidaj şi pompa de apă, după caz. Doar că aici intervine partea delicată, atunci când cureaua veche este scoasă, sincronizarea celor 2 – 3 elemente se întrerupe iar astfel trebuie din nou poziționate perfect. Aceasta este o operațiune foarte delicată, care presupune timp și orice greșeală poate duce la o funcționare defectuoasă.

Aici aveţi 6 semne că distribuţia este montata greşit şi ar trebui să vă întoarceţi la service:

  • Zgomotul motorului poate fi diferit
  • Puterea motorului poate să scadă
  • Consumul de combustibil este mai mare
  • Nivelul noxelor poate fi foarte crescut
  • Vibrație la nivelul motorului
  • Eroare motor (camshaft position senzor)

După fiecare demontare a curelei de distribuţie, mecanicul trebuie să alinieze perfect toate elementele înainte să monteze noua curea. De aceea discutăm despre soluţiile care sunt pe piaţă şi care fac schimbarea distribuţiei o muncă mult mai uşoară şi sigură.

Apariţia pe piaţă a sculelor de blocare a distribuţie este cea mai bună soluţie pentru toate service-urile interesate să uşureze şi să asigure schimbarea distribuţiei fără reglaje ulterioare sau greşeli în sincronizare.

Cum funcţionează?

Aceste scule de blocare a distribuţiei conţin câteva elemente care prin acţiunea lor mecanică blochează mişcarea arborelui cotit sau a axelor cu came pe poziţie, astfel încât înlăturarea curelei de distribuţie nu desincronizează aceste elemente. Operaţiunea de schimbare este simplă şi sigură, se înlătură cureaua veche iar pe aceeaşi aşezare se montează cea nouă. După montaj se înlătură aceste scule de blocaj iar în final puteţi fi siguri că arborele cotit şi axul cu came este perfect sincronizat exact ca în fabrică.

surub blocator distributie

Pentru ce mărci de maşină găsim aceste blocatoare?

În general, pentru toate mărcile de maşini şi toate modelele. Cu timpul producătorii au învăţat că folosirea unor elemente comune la mai multe modele din acelaşi grup eficientizează costurile de producţie şi uşurează partea de service. Astfel cu o trusă de blocaj, să zicem pentru VAG (grupul Volkswagen) puteţi înlocui distribuţia la mai multe mărci cum ar fi: Audi, Skoda, Seat etc. indiferent dacă sunt motoare diesel sau benzină.

Se merită achiziţia unei astfel de truse de blocaj?

Noi spunem că se merită deoarece, cum am spus şi mai sus, o singură trusa pentru grupul VAG asigura schimbarea distribuţiei pentru aproape toate mărcile din grup. Apoi, dacă ne gândim din punct de vedere al timpului de lucru este mult mai redus deoarece mecanicul nu mai pierde timp cu sincronizări ulterioare şi astfel eliminaţi din start posibilitatea unei greşeli de montaj. De asemenea, o astfel de trusa rezista foarte bine în timp şi poate fi utilizată de mai mulţi mecanici. Într-un timp foarte scurt o să observaţi că investiţia se recuperează foarte repede.

Care este preţul şi de unde poate fi achiziţionata?

Preţul unei astfel de truse pleacă de la câţiva zeci de lei pentru un singur tip de motor şi poate ajunge până la maxim 700 de lei pentru o trusă care include toate elementele de blocaj pentru o întreagă marca sau un întreg grup cum ar fi VAG. Puteţi arunca un ochi pe  https://automotive-shop.ro/ unde o să găsiţi peste 32 de modele de truse de blocaj pentru toate mărcile. Trusele sunt acreditate şi vin împreună cu garanţie. De asemenea, pe site-ul lor poate fi făcută comanda online iar produsele vor fi livrate la dumneavoastră. Puteţi de asemenea să sunaţi şi să cereţi orice informaţie legată de produsul pe care doriţi să îl cumpăraţi.

Ca și exemplu am luat o trusa Blocator distributie pentru VAG (grupul Volkswagen) care are un preț de achiziție de 334 lei și conține toate elementele pentru aproape toate codurile de motor din acest grup indiferent daca sunt diesel sau benzină: ANY, ASZ, ATD, AMF, ATL, BHC, AXR, AVB, AVX, AWX, AMF, BMS, BNM, BNV, ANU, ARL, AUY, BTB, BVK, BJB, BKC, AZV, BKD, AXB, AXC, BDJ, BST, AJM, AYZ, BWB, BAY, AXG, AXL, AYC, AVQ, BMP, BRM, BRU, BSU, BXE, BXF, BMM, BDK, AZU, BMN, ATJ, BGW, BHW, ACV, AHY, AJ.

https://automotive-shop.ro/auto/blocatoare-distributie/blocator-distributie-vag-neo-tools-11-304/

blocator distributie VAG

În concluzie, un astfel de produs nu numai că înlocuiește modul clasic de schimbare a distribuţiei pentru toţi mecanicii și pasionații dar şi eficientizează munca înlăturând riscul apariției oricărei greşeli la execuția lucrărilor de acest fel la maşină.

 

 

Comentarii

Articolul precedentVrei un upgrade al sistemului audio la mașină?
Articolul următorNu pierde ore întregi cu un șurub blocat!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.