Nu pierde ore întregi cu un șurub blocat!

2836
0

Cel mai enervat lucru este să nu poţi să îţi faci treaba pentru că nu poţi să desfaci unul sau mai multe şuruburi şi piuliţe înţepenite. Bineînțeles că poţi să forţezi, să tragi de ele, exact cum am făcut şi eu şi a fost suficient încât să cedeze şi să rămâi cu el înţepenit în motor. Nu doar asta a fost problema. La o piuliţă uzată a cedat marginea care era puţin ruginită. Astfel o chestiune simplă care trebuia să dureze 10 minute s-a transformat într-o muncă de jumatate de zi. Să mai spun că s-a rupt şi extractorul în gaura dată în șurub?

Sunt convins ca toţi am auzit de tot felul de soluţii de pe internet cum ar fi spray-uri care topesc rugina, WD 40 care promite că deblochează ansamblurile înţepenite sau folosirea ciocanului pneumatic care prin bătaie să îl desfacă. Când nimic nu funcţionează ce poţi să faci? În nici un caz să disperi şi să tai janta doar pentru că ai 2 prezoane înţepenite cum am auzit că s-a procedat la o vulcanizare. Există o soluţie mai bună!

De ce apare acest blocaj şi metalul cedează?

Odată cu trecerea timpului şi datorită condiţiilor de exploatare a acţiunii oxigenului sau a apei combinate cu sarea iarna, metalul se oxidează şi astfel apare coroziunea. Rugina se formează pe toate suprafeţele metalului şi astfel pe lângă că slăbeşte factorii feroşi, aceasta blocheaza de asemenea și frecarea mecanică dintre suprafeţe.

Un alt motiv pentru care se blochează şuruburile, prezoanele sau piuliţele este cauzat de temperatura foarte ridicată a ansamblului care de multe ori sudează într-o oare care măsura suprafeţele. Astfel poate fi aproape imposibil de desfăcut fără a încălzi suprafeţele.

suruburi intepenite evacuare

Care poate fi soluţia pentru a scăpa de blocaj?

Dacă nu se desfac, sfatul meu este să nu forţezi dacă dorești sa ai o şansă să desfaci şurubul fără să îl rupi. Când toate variantele au eşuat este recomandată încălzirea ca şi variantă alternativă, variantă pe care o recomandăm şi noi. Până acum foarte mulţi foloseau un arzător dar o astfel de măsură poate afecta alte piese din jur şi poate topi cauciucul sau plasticul un lucru foarte costisitor de înlocuit. Astfel un încălzitor prin inducţie pentru şuruburi vă poate scăpa de toate problemele şi timpul pierdut într-o astfel de procedură.

Surub rosu incalzire inductie

Acest aparat pentru încălzirea pieselor blocate care sunt ruginite sau gripate poate fi folosit pentru orice piesă de metal cum ar fi: şuruburi, piuliţe, pivoţi, bielete direcţie, cămăşi de rulment blocate, elemente de fixare, balamale pentru uşi, şuruburile galeriei de evacuare, sensori lamda (O2), prezoane etc.

Cum funcţionează şi care este avantajul?

Principiul de funcţionare este similar cu cel al plitelor electrice prin inducţie. Aparatul funcţionează pe bază de energie electrică şi cu ajutorul unei bobine crează un câmp magnet variabil care încălzeşte în câteva secunde piesa le peste 200 °C. Datorită fenomenului de expansiune termică şurubul, respectiv metalul, se extinde făcând astfel uşoară deşurubarea.

Avantajul este ca utilizând această metodă reduceţi riscul de a rupe şuruburile sau prezoanele pe care ulterior trebuie să le înlocuiţi. De asemenea, un încălzitor prin inducţie afectează doar surubul metalic fără a afecta alte piese din jur, astfel puteţi lucra în spaţii restrânse. Scăpaţi totodată de altă muncă în caz că şurubul cedează şi trebuie să apelaţi la alte truse pentru al extrage, şi… alt timp pierdut.

Ce conţine o astfel de trusă şi care este costul de achiziție?

O trusă completă care poate fi folosită pentru toate piesele metalice blocate conţine:

  • Aparat de încălzire prin inducţie
  • Capăt pentru ataşarea bobinei
  • Bobina pentru şurub Ø10-22 mm: Temperatura 300 °C – 572 °F: Timp de încălzire 20-25 s
  • Bobina pentru Ø23-28 mm: Temperatura 300 °C – 572 °F: Timp de încălzire 25-30 s
  • Bobina pentru şurub Ø29-36 mm: Temperatura 300 °C – 572 °F: Timp de încălzire 30-40 s
  • Bobina pentru şurub Ø37-40 mm: Temperatura 300 °C – 572 °F: Timp de încălzire 45-50 s
  • Bobina de inducţie plată
  • Bobina de inducţie fără formă care se poate modela în funcţie de piesă, pentru încălzire de componente mari cum ar fi rulmenţi, jante, etc.
  • Trusă rezistenta tip valiză pentru depozitare şi transportTrusa incalzitor inducttie piese metalice

Preţul pentru o astfel de trusă poate pleca de la 2000 de lei pentru o trusă cu câteva elemente şi poate ajunge şi până la 8000 de lei pentru cele care au o aplicabilitate mai complexă. Puteţi vedea de exemplu, o trusă care conţine toate elementele de sus pentru a vă face o părere, dar puteți găsi alte exemple pe internet: https://automotive-shop.ro/auto/promotii/incalzitor-prin-inductie-pentru-suruburi-neo-tools-11-931/

În concluzie, indiferent dacă lucraţi într-o vulcanizare, service, alte domenii cu un profil mai special sau sunteți doar un pasionat de mecanică, puteţi să profitaţi de o astfel de trusa să vă uşuraţi munca şi astfel să reduceţi orice risc asociat care ulterior vă poate da mai multă bătaie de cap decât problema inițială. 

Comentarii

Articolul precedentCe sunt blocatoarele de distribuție ?
Articolul următorLansare anvelope Nokian Hakkapeliitta R5

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.