Uleiul din cutia de viteze manuală: se schimbă sau nu?

24355
7

O întrebare destul de comună în rândul șoferilor, care crează de multe ori nelămuriri și confuzii, este „Uleiul din cutia de viteze se schimbă? Chiar dacă e cutie manuală?”. De asemenea, există dezbateri și cu privire la intervalul de timp sau kilometri la care acest schimb se efectuează. Ținând cont de faptul că la cutiile automate se specifică de către producător un interval regulat de servisare care include schimb de ulei și filtre speciale, nelămuririle apar în special în cazul celor manuale.

Ca să răspundem acestor nelămuriri, menționăm că da, uleiul din cutia de viteze se schimbă. Chiar și la cea manuală.

De ce? Deși nivelul de uzură al cutiei de viteze este mult mai mic în comparație cu cel al motorului, există totuși, inevitabil, riscul de a se produce pilitură de fier sau să apară mici așchii desprinse de pe pinioane. Aceste reziduuri contaminează uleiul, acesta devenind abraziv. Mai mult, după o perioadă îndelungată de timp, uleiul își pierde în mod natural proprietățile de lubrifiere. Aceste lucruri duc la uzura accelerată a componentelor cutiei de viteză, fără ca noi să ne dăm seama – până când e prea târziu.

Nu ar strica chiar o verificare periodică. De ce? Chiar dacă uleiul din cutie nu necesită încă schimb, e posibil ca nivelul uleiului să fie scăzut, datorită unor scurgeri ascunse (de exemplu, în dreptul planetarelor). Lipsa parțială sau totală a uleiului din cutie poate fi mai dăunătoare decât uleiul neschimbat la timp. Cum uleiul din cutie nu se poate verifica la fel de ușor ca cel de motor, se recomandă verficarea de către un specialist la fiecare revizie sau, cel mult, odată la două revizii.

scurgere ulei cutie vitezeCând se schimbă uleiul din cutia de viteze? În cazul în care schimbătorul de viteze funcționează corect și nu există zgomote neobișnuite, cea mai rapidă metodă este să verificați manualul de utilizare al mașinii. Dacă nu se specifică în manual un anumit interval de schimb, cel mai bine e să efectuați verificarea periodică și să schimbați uleiul între 50.000 – 80.000 km sau cel puțin odată la 2-3 ani. Desigur, ar trebui să se țină cont și de modul de utilizare al mașinii și să se adjusteze intervalul de schimb în funcție de acesta. Există și unele modele auto la care producătorii „se laudă” cu cutii de viteze care nu necesită mentenanță, însă toată lumea este de acord că un schimb de ulei „proaspăt” nu poate face decât bine, în cazul în care plănuiți să păstați mașina cât mai mult timp.

Ce tip de ulei se folosește? Un aspect foarte important ce ține de schimbul uleiului în cutia de viteze este folosirea tipului de ulei corect, specificat de producătorul automobilului. Folosirea unui alt tip de ulei poate provoca defecțiuni sau poate anula garanția. Dacă tipul de ulei nu este specificat în manualul de utilizare al mașinii, puteți apela la un selector online de uleiuri sau la un specialist, pe baza codului de motor sau a codului VIN al mașinii.

În concluzie, mergând pe principiul prevenției, dacă vă doriți să dețineți o mașină cât mai mult timp într-o stare impecabilă, unul din lucrurile de care trebuie să țineți cont e și faptul că uleiul din cutia de viteză manuală trebuie schimbat la un anumit interval. Și asta chiar dacă unii oameni spun că acesta nu trebuie schimbat sau auziți recenzii de genul „am făcut 200.000 km fără să schimb uleiul în cutie și merge bine”.

Vedeți ofertele de ulei pentru cutia de viteze.

Vezi și:
De ce consumă ulei motoarele?
Cum alegem uleiul de motor?

Comentarii

Articolul precedentBERU – profil de brand auto aftermarket
Articolul următorMetode ieftine și simple prin care poți îmbunătăți performanța motorului

7 COMENTARII

  1. Salut , Am un opel astra g am schimbat cutia si am bagat in ea un ulei mai gros si imi intra mai greu in viteza imi agața treapta 2 si 3 sa fie de la ulei sa nu fie bun

  2. Salut am un opel zafira b 1,9 cdti. Mia cazut volanta nu mai primeste viteza 5 si 6 si in marsalier merge informată. Mecanicul mia spus că este si cutia defectă. Am comandat la dezmembrari si mi-au trimis una care avea axul prozei mai subtire, am trimis înapoi si mi-au dat una care se nimereste la priza la planetare dar nu se nimereste la prindere pe bloc. I-am sunat si au zis ca este cutie de opel, dar nu cred,le am trimis poze cu cutia mea cu codul cutiei cu tot si acum astept. Dacă schimb uleiul din cutie poate sa isi mai revină cutia ,sa o primească si viteza 5 si 6. Astept un raspuns de la voi ,va multumesc

  3. Buna.Passat B8 din 2016 1.6 TDI.Astazi cand am schimbat in marșarier acasa si se aude zgomotul acela urat cârâie.Nu face tot timpul.Care ar fi problema?La ce sa ma astept?Multumesc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.