Metode ieftine și simple prin care poți îmbunătăți performanța motorului

4925
0

Ajungem de multe ori, după un anumit timp, să constatăm că performanța motorului nu mai este aceeași, sau că nu se mai comportă la fel cum o făcea cândva. Mai există și situația în care achiziționăm o mașină second-hand de la care nu știm la ce să ne așteptăm, însă vrem să fim siguri că ne oferă „tot ce poate”. Mai jos am pregătit câteva aspecte cheie de care trebuie să ținem cont atunci când simțim că mașina nu mai are „vlagă” sau când cumpărăm o mașină second-hand și vrem să ne asigurăm că funcționează la potențial maxim.

  1. Schimbă filtrul de aer – după cum am prezentat și în alt articol, schimbarea filtrului de aer poate avea efecte vizibile asupra performanțelor motorului;
  2. Schimbă filtrul de combustibil: un filtru de combustibil nou filtrează mai bine impuritățile și asigură un debit optim de combustibil la motor, diminuând în același timp și sarcina la care este supusă pompa de combustibil.
  3. Schimbă uleiul: uleiul de motor de calitate și schimbat la timp este vital pentru a îmbunătăți performanța motorului; foarte important este și tipul de ulei folosit – acesta trebuie să respecte specificațiile producătorului.
  4. La motoarele pe benzină, verifică și înlocuiește bujiile și fișele: bujiile sunt foarte importante la motoarele pe benzină; un set nou de bujii poate îmbunătăți simțitor funcționarea motorului.
  5. Folosește combustibil de calitate – în cartea tehnică a fiecărei mașini se menționează tipul de combustibil ce trebuie utilizat și normele pe care acesta trebuie să le respecte; evită să folosești combustibil cu o proveniență îndoielnică cumpărat „de la colțul blocului”, doar pentru că e mai ieftin. În același timp, se recomandă și curățarea rezervorului la mașinile mai vechi de 10-15 ani, pentru a îndepărta eventuale depuneri care pot înfunda filtrul sau injectoarele;
  6. Verifică furtunurile – orice mică scăpare a unui furtun îmbătrânit sau slăbit datorită unor vibrații sau șocuri pot scădea considerabil performanța motorului. Dacă se sesizează o lipsă de putere sau un comportament neobișnuit al motorului, este foarte important ca aceste furtunuri să fie verificate de un specialist înainte de a se recurge la alte operațiuni.

Deși e posibil să „scapi iefitn” urmând pașii de mai sus, aceste operațiuni reprezintă doar primii pași care trebuie urmați și tratează cauza celor mai uzuale și mai simple probleme care pot afecta performanța motorului. Dacă niciunul din punctele de mai sus nu funcționează, înseamnă că există defecțiuni care necesită diagnoză și intevenții mai complexe, caz în care se recomandă apelarea la specialiști.

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.