Bucșe de pe bara stabilizatoare- Ce, Cum, De ce?

30821
0

Sigur sunteți familiari cu sunetul pe care il face un pat vechi de lemn, acel scârțâit enervant de fiecare data când vă ridicați sau vă așezați. Același sunet sau poate puțin diferit îl puteți auzi de sub mașină. Cel mai probabil este vorba despre bucșe uzate. Dacă ignorați sunetul în timp se va transforma într-un cloncănit care îl veți simți ca o bătaie în caroserie.

Deci, vorbim de bucșele de pe bara stabilizatoare(antiruliu). Ele au rolul de a ține bara antirului fixată de caroserie. În același timp, acest sistem de bucșe permite deplasarea barei pe verticală în funcție de mișcările suspensiei. Ca si amplasare bara antirului se află sub motor și face legătura între roțile aceleiași punți. Mai jos vedeti cum arată bara antirului și sistemul de prindere cu bucșe.Ca și construcție este o piesă turnată din cauciuc în formă de inel cu o latură aplatizată. Se montează foarte simplu pe bara stabilizatoare având o tăietura pe una dintre laturi și se fixează cu un colier în două șuruburi.Uzura apare în timp, mai repede sau mai târziu, în funcție de starea carosabilului. De asemenea, uzura accentuată apare atunci când forțați mașina pe viraje. Elementele externe mai influențează starea bucselor, cum ar fi nisipul abraziv, mizeria, apa și sarea, toate acestea scad durata de viață a acestora.
Nu sunt scumpe, prețul pleacă de la câteva zeci de lei și nici schimbarea lor nu este complicată. Important este să vă dați seama din timp că bucșele sunt uzate și este necesar să fie schimbate. După cum ziceam la începutul articolului sunetul dă de gol o bucșă uzată. Apoi, vizual puteți verifica apăsând pe colțul mașinii, veți vedea dacă există joc cauzat de compresia prea accentuată asupra bucsei. Pentru șoferii care duc mașina la limită este posibil să simtă o înclinare mai accentuată redată de compresia foarte scăzuta a bucșelor. Apoi, vedem culoarea cauciucului care este mai deschisă, vedem crăpături sau chiar rupturi. Atenție, uneori ar putea fi rupt chiar suportul/clema de fixare a bucșei, cazurile sunt mai rare, dar există și uneori chiar dacă nu se rupe clema, nu poți scăpa de zgomot decât dacă înlocuiești și clema. 

In general, când schimbați unele elemente de suspensie/directie merită să schimbați și aceste bucșe. Rar vine cineva să facă programare doar pentru schimbarea bucselor de bară stabilizatoare, în general vin și cu alte urgențe.

Este important de reținut că NU trebuie să refaceți geometria roților dacă ați schimbat doar bucsele de la bara antiruliu. Și dacă prețul este totuși mai mic poate merită să cumpărați bucșe de o calitate superioară, astfel vor rezista mai bine în timp. Cei mai importanți producători sunt: SWAG, FEBI, SIDEM, TOPRAN și TEDGUM.

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.