Putem găsi cuzineţi la toate motoarele şi pe benzină şi diesel şi au un rol foarte important în a micşora fricţiunea în contact cu alte piese ale motorului cum ar fi bolţul pistonului, arborele cotit sau arborele cu came.
Acesta este fabricat prin sintetizare din două sau mai multe straturi de metal (sau nemetal mai nou) care asigură o alunecare uşoara atunci când sunt lubrifiaţi cu ulei. Aceste materiale pot fi:
- Bronz
- Plumb
- Aluminiu
- Masa Plastică
- Ceramică
- Şi altele
Pe lângă faptul că cuzineţii trebuie să asigure antifricţiunea atunci când sunt lubrifiaţi ei trebuie să îndeplinească şi alte condiţii. Metalele folosite pentru piesele care sunt în contact trebuie să fie neantagoniste pentru a elimina şansa de apariţie a micro sudurilor şi apariţia gripajului la temperaturi ridicate. În acelaşi timp trebuie să asigure şi o bună aderenta a uleiului pe suprafaţa de frecare pentru a fi cât mai eficient şi pentru a minimiza pierderile mecanice.
În funcţie de maşină cuzineţii nu pot fi adaptaţi ușor, ei trebuie să fie perfect proiectaţi pentru a se adapta perfect cu geometria suprafeţei de contact – astfel uzura este minimă. Cuzineţii sunt rezistenţi la uzură, la coroziune şi abraziune în timp trebuie să asigure o conductibilitate termică ridicată pentru a degaja eficient căldura care se acumulează la frecare.
O altă proprietate a cuzineţilor este coeficientul de dilatare redus care ar putea pune presiune pe piesele motorul dacă şi-ar modifica foarte mult dimensiunea. Astfel cei mai moderni cuzineţi sunt în general confecţionaţi din oţel şi cupru pe care se aplică un strat sau mai mult straturi anti aderente. Un astfel de exemplu de cuzineţi sunt cei de la NE (NPR) care au un stat anti aderent numit CERROX.
De ce se uzează cuzineţii?
Cuzineţii sunt proiectaţi să reziste pe toată durata de exploatare a unei maşini iar cazurile în care se defectează din cauza unor defecte de fabricaţie sunt mici.
Fiind o piesă care are nevoie permanentă de lubrifiere, deci de ulei problema apare atunci când nu se fac reviziile la timp sau nu ajunge ulei suficient. Atunci când calitatea uleiului este proastă nu mai lubrifiază corespunzător cuzineţii şi se încălzesc şi se uzează excesiv.
O altă problemă este rularea cu acelaşi ulei o perioadă prea lungă de timp în care acesta şi-a pierdut din calităţi s-au s-a îngrosat. Cel mai recomandat este cel sintetic care rezistă mai mult dai şi aici nu este bine să depăşiţi intervalul de schimb.
Probleme mai apar şi atunci când nivelul uleiului este prea scăzut sau alte substanţe chimice (antigel, combustibil) au ajuns în ulei şi îl contaminează şi diluează. Şi un filtru de ulei prost lasă particulele fine de metal să se întoarcă în motor şi de aici ajung la cuzineţi care zgârie şi crează fricţiune.
Aici pot fi mai multe motive unele ce ţin şi de aliniamentul altor piese dar aici cazurile sunt mai rare. De aceea noi credem şi recomandăm o maşină cu toate schimburile la timp, evitaţi alte probleme în timp.
Care sunt simptomele când sunt probleme la cuzineţi?
Deja când cuzineţii sunt duşi se aud bătăi în motor care sunt uşor de sesizat mai ales la pornirea motorului la rece. Acest sunet de ţăcănit se aude în general mai bine din partea de jos a motorului iar sunetul este puternic. Acest sunet este datorat jocului pe care cuzineţii sau alte piese îl au atunci când s-au uzat şi nu mai fixează perfect.
Un alt semn ar fi martorul de la ulei aprins în bord, presiune scăzută la ulei. Aici ar putea fi vorba despre acumularea de particule mici sau mări de metal care blochează sita care trage ulei din baia de ulei. Dacă totuşi uleiul este curat fără nici un pic de pilitura metalică sau bucăţi de metal problema s-ar putea să fie în altă parte.
Următorul pas ar fi demontarea băii de ulei şi aici se poate face o inspecţie a bielelor, a palierelor, a arborelui cotit astfel încât să vedeţi dacă există joc. Dacă se mişca este clar vorba despre uzura poate la cuzineţi.
Cum se înlocuiesc şi cât costă?
Înlocuirea lor costa puţin, sunt piese relativ ieftine (intre 100 si 400 lei) dar pentru a le înlocui trebuie să desfaci o parte bună din motor. Şi aici în funcţie de gradul de uzură a arborelui cotit sau a altor piese pot apărea goluri. În acest caz poate fi nevoie de rectificarea la strung şi/sau de cuzineţi de alte dimensiuni – mai mari – faţă de cei originali pentru a închide acest gol.
Pe un set de cuzineţi uzaţi care necesită înlocuire se pot vedea zgârieturi cauzate de pilitura din motor, diferenţe de culoare din cauza temperaturilor ridicate şi chiar să se vadă diferenţe de grosime de la unul la altul. Au fost şi cazuri în care aceştia s-au deformat în timp fiind dificil de extras şi de înlocuit.
Mai jos aveţi un video demonstrativ despre etapele necesare pentru montarea lagărelor de alunecare în motoarele cu ardere internă:
Cei mai cunoscuţi producători sunt: Federal Mogul (DRiV), STD, GLYCO, MHS, Kolbenschmidt, MAHLE.
Pe final nu putem decât să vă recomandăm să respectaţi intervalele de schimb, chiar să le faceţi în avans fiind singură şi cea mai bună soluţie pentru a proteja pe termen lung cuzineţii dar şi celelalte piese ale motorului care au nevoie de lubrifiere. Atunci când achiziţionaţi o maşină primul lucru pe care trebuie să îl faceţi este să verificaţi dacă schimburile au fost făcute la timp şi corect ca să aveţi măcar o certitudine că o să cumpăraţi un motor bun!