Un alternator este un dispozitiv electromecanic care convertește energia mecanică în energie electrică sub formă de curent alternativ și este piesa responsabilă de reîncărcarea bateriei.
Cele mai multe alternatoare folosesc un câmp magnetic rotativ, dar alternatoarele liniare de curent alternativ sunt rar folosite. În principiu, orice generator electric de curent alternativ poate fi numit un alternator, dar de obicei cuvântul se referă la mici dispozitive rotative acționate de motoarele automobilelor și alte motoare cu ardere internă.
Vom prezenta mai jos, etapele parcurse de specialiști atunci când fac o verificare a alternatorului și subliniem aspectele pe care le-ați putea observa singuri pentru mașina proprie.
Primul lucru care se verifică este bateria, înainte de a verifica sistemul de încărcare. Bateria trebuie să fie complet încărcată (12,6 volţi), iar cablurile bateriei, bornele şi carcasa curate şi în stare bună. Deci, dacă ai rămas cu bateria descărcată de câteva ori – nu te grăbi să dai vina pe baterie, ia în calcul o verificare a alternatorului și a încărcării înainte să alergi să cumperi alta – mai ales dacă știi că nu i-a chiar venit vremea să fie epuizată (are sub 3-4 ani de utilizare).
Verificarea siguranțelor este un alt pas intermediar – poate identifica din start alte probleme în sistemul electric ce pot duce la consumul bateriei. Verificarea de către șoferi este mai simplă decât se crede – există informații și în manual și pe internet privind localizarea panoului de siguranțe pe fiecare model auto.
Verificarea tensiunii și stării curelei de transmisie care învârte alternatorul. La o inspecție vizuală, poți observa eventuale defecțiuni – la mașina personală, 1 an vechime – mi-am găsit cureaua de transmisie „tăiței” – probabil un defect de fabricație și rezultatul a fost că bateria nu se încărca corespunzător.
- Pe scurt, dacă cureaua de transmisie e prea largă aceasta va aluneca în jurul fuliei şi va face ca alternatorul să se încarce neregulat sau deloc. La fel și o curea de transmisie prea uzată sau prea îngustă.
- Dacă e prea strânsă, deteriorarea lagărului intern va duce la defectarea prematură a alternatorului – asta e mai greu de observat de șoferi.
Pentru cazurile în care s-au instalat echipamente suplimentare pe mașină, neprevăzute din fabrică, precum telefoane, ieşiri pentru computer, televizoare, frigidere, echipamente stereo sau lumini pot supraîncărca performanţa alternatorului şi pot duce la deteriorare prematură.
Procedurile incorecte de instalare a accesoriilor pot cauza probleme de încărcare, deci nu improvizați. Unele din aceste probleme pot include puncte de împământare slabe, conexiuni slăbite sau circuite incorecte.
Pentru alte probleme legate de alternator trebuie să vă adresați unui specialist auto în diagnoză și electrică, pentru că circuitele electrice sunt tot mai complexe în mașinile noi, necesită pentru diagnoză echipament specializat.
Interesant este că, alternatorul acoperă funcția de încarcare a bateriei de la inceputul istoriei automobilului. DENSO este un producător japonez, leader mondial în producția de alternatoare și demaroare și un furnizor de alternatoare originale pentru majoritatea producătorilor de mașini.
Un articol oferit Denso.ro .
Bună, am un Ford mondeo 3, BWY motor 2.0 diesel din 2001. Am o problema cu încărcarea, îmi încarcă 12,30. Ce ar trebui sa verific înainte sa o duc la service.