Filtrul de particule este o bătaie de cap în plus mai ales când se înfundă. De aici costurile pot să urce foarte mult de aceea uneori nici nu merită să iei o maşină pe motorina dacă tu preponderent circuli cu ea prin oraş.
Filtrul de particule a început să apară odată cu normele de poluare EURO 4 pe maşinile diesel iar rolul lui este de a reduce poluarea cu pana la 85% la motoarelor diesel prin „prinderea” particulelor eliberate dupa ardere, in mare parte particule de carbon, aerosoli sau sulfiti.
Particulele sunt emisii poluante cu impact nociv asupra mediului (miros urat, vizibilitate scazuta, depuneri) si a sanatatii omului (efect cancerigen). Înmagazinarea acestor particule se face în general în oraş iar arderea şi eliberarea lor se face în afara oraşului la anumite viteze.
De aceea este alegere proastă dacă circuli cu maşina diesel majoritatea timpului în oraş pentru că astfel nu îi permiteţi filtrului să se regenereze si astfel martorul de bord DPF se aprinde!
Oprire – Pornire – Oprire – Pornire este scenariul în care o maşină funcţionează în majoritatea oraşelor din ţară astfel după ce se acumulează prea multe particule acesta se înfundă şi trebuie desfundat
Cum se face regenerarea?
Atunci când viteza autovehiculului este mai mare se presupune că sunteţi în afara oraşului şi sunt îndeplinite anumite condiţii de temperatură (peste 300 de grade), aceste particule se ard şi astfel filtrul este eliberat.
Am scris mai multe despre cum se face o regenerare corectă în articolul de mai jos: Ce trebuie să faci când se aprinde martorul DPF (filtrul de particule)?
DPF şi pentru motoarele pe benzină (GPF)
Astfel pentru a respecta Standardele Euro 6 privind emisiile de eșapament filtrele GPF (Gasoline particulate filters) sunt montate şi pe motoarele pe benzină. Modificările tehnice necesare impuse de reguli mai stricte includ utilizarea filtrelor de particule pentru motoarele cu injecție directă pe benzină.
În practică, acest lucru înseamnă pentru aproape toate unitățile pe benzină, cu excepția celor mai simple motoare din mașinile mici. Principiul de functionare este similar cu filtrul de particule pentru diesel si aceleasi principii de functionare trebuie respectate!
DPF plus sistem AdBlue
Pe lângă buşonul de alimentare cu combustibil a mai apărut unul cu capac albastru pe care scrie AdBlue. Lichidul AdBlue este injectat direct în evacuare şi, în urma reacţiei chimice, noxele sunt descompuse în azot pur şi vapori de apă.
Pe scurt, motoarele diesel moderne folosesc AdBlue pentru a reduce emisiile poluante fiind un plus pe lângă filtrul DPF. Citiţi într-un articol: Ce costuri ai în plus cu AdBlue la mașină?
Costuri curăţare DPF!
Pentru că filtrul de particule acum are un grad de încărcare prea mare şi în curând se va înfunda complet iar regenerarea forţată nu mai funcţionează trebuie să apelezi la o firmă care face curăţare profesională a filtrului de particule. Costurile se situează între 400 şi 1000 de lei! Vedeţi mai jos care sunt paşii:
- Se demonteaza cu tot cu carcasa
- Se monteaza pe standul de curatare
- Se injecteaza în filtru un lichid vâscos chimic special
- Este supus procesului de curăţare cu substanţe chimice
- Se imping jeturi de apă la temperatură şi presiune corecta
Pe final vă recomandăm să ţineţi cont de nevoile maşinii şi să încercaţi să folosiţi maşina şi în afara oraşului pentru a face posibilă regenerarea astfel încât să nu aveţi probleme pe viitor care vă vor face probleme și vă vor costa mult!