De ce stă aprins în bord martorul ABS?

10732
0

ABS (anti-lock braking system) este sistemul care previne blocarea roţilor la frânare fiind prezent pe aproape toate maşinile. Din 2011 a devenit obligatoriu pe fiecare maşină făcând maşina să fie manevrabila în caz de frânare şi reducând distanţă de frânare indiferent de starea carosabilului.

ABS-ul este în general un sistem destul de fiabil fiind instalat pe atâtea maşini, dar sunt şi cazuri în care una din componente se strică şi uneori poate fi greu de diagnosticat.

Atunci când apare o problemă martorul se aprinde în bord şi în general sistemul nu mai funcţionează blocând rotile în caz de frânare. A nu se confunda martorul ABS cu martorul plăcute frana uzate care te atenţionează atunci când trebuie înlocuite sau cu martorul de presiune a roţilor. Mai jos aveţi un exemplu:

pompa abs, Senzori abs, martor abs, probleme abs, probleme franare, senzor viteza abs, unitate control abs, service frane, probleme frane

Ce trebuie făcut când se aprinde martorul şi care sunt motivele?

Orice problemă inclusiv unde generată de o problemă mecanică sau de unitatea de control este notificata în bordul maşinii. Atunci când senzorul se aprinde primul lucru pe care trebuie să îl faceţi este să trageţi pe dreapta într-un loc unde puteţi parca.

Opriţi motorul, scoateţi cheia din contact şi lăsaţi maşina câteva minute înainte de a o reporni. Dacă a fost o problemă declanşată de un senzor sau o tensiune de curent se poate să fie doar o eroare falsă. Mergeţi câţiva Kilometri şi dacă tot martorul nu s-a stins atunci puteţi încerca o resetare forţată a sistemului dar nu înainte de a verifica siguranţele.

Scoateţi borna de la baterie pentru câteva minute iar apoi reconectaţi-o şi porniţi maşina şi rulaţi cu atenţie pentru câţiva kilometri. Dacă nici aşa martorul nu s-a stins este clar o problemă a ABS-ului aşa că vom începe cu cele mai des întâlnite probleme şi vom termina cu cele mai rar întâlnite.

Diagnosticarea problemelor la sistemul ABS poate fi citită pe codurile de eroare cu un aparat de diagnoză, astfel poate poţi restrânge cauza problemei.

Nivel scăzut al lichidului de frână

Presiunea pe sistemul ABS este controlată în mod direct de lichidul de frână. Atunci când nivelul este scăzut la unele modele martorul ABS se aprinde şi rămâne aprins până nivelul este din nou la un nivel normal.

Atentie! Trebuie să ştiţi că la unele modele nivelul scăzut al lichidului de frână poate fi notificat şi cu alt martor, fiind exemple în care maşina te avertizează să opreşti imediat fiind o problemă critică. Mai există şi cazuri în care datorită calităţii scăzute a lichidului declanşează aprinderea martorului dar aceste cazuri sunt rare.

pompa abs, Senzori abs, martor abs, probleme abs, probleme franare, senzor viteza abs, unitate control abs, service frane, probleme frane

În orice caz mereu trebuie să verificaţi nivelul lichidului şi să folosiţi tipul de lichid indicat pe capacul de la rezervor: DOT 3, DOT 4, DOT 5, DOT 5.1. Valoarea dot mai ridicată indica punctul de fierbere al lichidului DOT 3 – 205 °C, până la DOT 5 – 260 °C.

Defectarea senzorului de viteză

Pe fiecare roată este montat un senzor de viteză sau de mişcară care transmite instant aceşti parametri la Modulul de control al ABS-ului. Dacă una sau mai multe roţi tinde să se blocheze în timp ce frânam da comanda pompei de ABS pentru a reduce presiunea la acele roţi.

Sunt două tipuri de senzori de viteza:
  1. Senzorul inductiv care citeşte viteza de pe un inel ABS care poate fi poziţionat pe roata, disc de frână sau fuzeta.
  2. Senzorul magnetic care citeşte viteză pe un inel ABS magnetic fiind un sistem mai precis care poate fi utilizat şi de alte sisteme cum ar fi auto-hold

 

Senzorii de turaţie se pot deteriora, defecta, firele pot fi atinse şi în timp să se degradeze astfel încât acesta nu mai citeşte şi nu mai transmite mişcarea roţii. Mai poate fi şi vorba despre partea de contact a mufei care din cauza trepidaţiilor sau a temperaturilor s-a degradat.

pompa abs, Senzori abs, martor abs, probleme abs, probleme franare, senzor viteza abs, unitate control abs, service frane, probleme frane

Modul de control ABS (ESP) defect

Modulul electronic de control adună toate informaţiile, procesează informaţia şi acţionează pentru a opri blocarea roţilor şi pentru a ţine maşina pe şosea. Şi aici este vorba despre erori ce ţin de procesare sau chiar mizerie sau umezeală. Mașinile dotate cu ESP functioneaza in tandem cu sistemul ABS pentru a mentine sau a stabiliza masina in cazul unui derapaj. La unele modele sunt integrate in aceeași unitate ABS!

pompa abs, Senzori abs, martor abs, probleme abs, probleme franare, senzor viteza abs, unitate control abs, service frane, probleme frane

Atunci când sunt probleme la modulul de control puteţi identificat următoarele probleme:

  • Răspuns zero la frânare
  • Apasarea pedalei necesită mai multă forță
  • Răspuns cu întârziere la apăsarea pedalei
  • Frâne blocate
  • Roti blocate

Dacă este vorba despre mizerie acesta unitate se poate sufla de praf şi curăţat cu o microfibra cu alcool. Dacă totuşi descoperiţi vreo crăpătură în urma curăţării atunci întreaga unitate trebuie înlocuită. Un sistem de control ABS defect poate afecta şi alte sisteme ale maşinii cum ar fi Controlul tracţiuni, Control stabilitate său Control presiune roţi.

Costurile unei unităţi noi sunt destul de mari şi pleacă de la 2000 de lei în sus doar piesa fără costurile legate de manopera.

Probleme pompa ABS

Şi aici poate fi o problemă electrică sau una mecanică. Sunt rare cazurile când pompa ABS se defectează şi în aceste cazuri singura opţiune este înlocuirea ei cu alta. Preţurile aici sunt şi mai mari, o pompă nouă poate costa de la 3000 de lei în sus în funcţie de maşină.

pompa abs, Senzori abs, martor abs, probleme abs, probleme franare, senzor viteza abs, unitate control abs, service frane, probleme frane

Dacă apare o defecţiune a pompei este posibil ca pe lângă martorul ABS să primiţi eroare şi de la ESP sau de la alte sisteme ale maşinii. Mulţi şoferi apelează la piese luate din dezmembrări dar şi aici trebuie să aveţi grijă, să testaţi şi să curăţaţi bine piesa înainte de a o monta pe maşină.

Acestea sunt principalele probleme care pot apărea când vine vorba despre sistemul de frânare dar mai pot fi și altele. Au fost mai fost cazuri în care rezervorul lichidului de frână s-a fisurat, unele ţevi din cauza vârstei au început să aibă scăpări şi chiar scurgeri pe la pistolaşele etrierului de frână.

Toate aceste probleme trebuie rezolvate, nu amânaţi ca să nu ajungeţi în situaţia în care rămâneţi cu maşina în drum sau chiar să vă puneţi viaţa dvs şi a altor participanţi în pericol.

După fiecare operaţiune de înlocuire ar trebuie să verificaţi pe un stand starea frânelor iar după acest punct să ştergeţi erorile generate de problema în caz că martorul ABS a rămas aprins la bord!

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.