În acest articol ca să răspundem pentru toată lumea trebuie să punem întrebarea corect! Dar cum poţi să pui întrebarea corect când fiecare maşină, fiecare motor şi fiecare configuraţie este diferită. Aşa că vom sintetiza informaţia la modul general pentru a vă face o idee despre avantajele unui astfel de upgrade.
Mapare parametri motor sau upgrade piese?
Când vine vorba de tunning primul lucru pe care majoritatea îl fac este să îşi facă o remapare de soft sau ciptunning care modifică presiunea turbo şi timpii de injecţie. Dacă totuşi vrei să faci mai mult de atât şi vrei să înlocuieşti şi unele componente de la maşina lasă maparea pe mai târziu şi treci la următorul pas.
Următorul pas din punct de vedere al costurilor dar şi al eficienţei poate fi un upgrade al filtrului de aer şi a tubulaturii de admisie sau/şi înlocuirea intercoolerului cu unul mai performant. Aceste elemente sunt uşor accesibile, nu ai neapărată nevoie de elevator şi poţi să îţi înlocuieşti singur toate piesele.
Merita ca primul upgrade pe care îl fac să fie intercoolerul şi care sunt avantajele?
Intercoolerul are rolul de a răci aerul care vine fierbinte şi compresat de la turbo sau supercharger astfel încât să îi crească densitatea. Astfel aerul mai dens înmagazinează mai multe molecule de oxigen care în primul rând asigura explozie şi ardere mai puternică şi mai eficientă.
Astfel cu aceeaşi cantitate de combustibil motorul trage mai bine. Un alt avantaj al unui aer mai rece este că asigură şi răcirea mai rapidă a cilindrilor astfel temperatura din camera de ardere este mai mică deci se poate injecta mai mult combustibil plus presiune fără riscul de supraîncălzire mai mare pe unele componente.
Citiți mai multe despre intercooler într-un articol separat:
Nu neapărat un intercooler mai mare are putere de racire mai mare, aici este vorba și despre tehnologiile înglobate, brand, materialele folosite etc.
Ce se mai schimbă odată cu intercoolerul?
Un intercooler aftermarket performant este în general mai mare şi construit diferit. De asemenea, la înlocuirea intercoolerului se înlocuiesc şi conductele cu unele mai rezistente sau cu unele metalice care şi ele dispersează o parte din căldură. Astfel şi presiunea de pe instalaţie poate să crească fără probleme.
Noi recomandăm să înlocuiţi şi tubulatura de admisie cu una mai mare şi filtrul pentru a beneficia din plin de toate avantajele montării unui intercooler mai performant.
Merită să adaug răcire activă la intercoolerul de fabrică?
Majoritatea maşinilor nu au ventilator pe intercooler aşa că unii producători oferă ventilatoare aftermarket pentru intercooler sau sisteme de injecţie cu apă direct pe intercooler. Sunt soluţii mai scumpe care într-adevăr funcţionează dar aici trebuie să fiţi pregătiţi pentru unele improvizaţii. Totuşi dacă nu concuraţi cu maşina astfel de soluţii nu sunt neapărat necesare.
În schimb noi recomandăm ca mai bine să înlocuiţi intercoolerul cu unul mai mare şi mai performant decât să încercaţi să îl răciţi pe cel din fabrica care din cauza design-ului nu poate răci mai mult.
Se poate simţi o creştere a puterii fără să fac remaparea?
Aici părerile sunt împărţite, unii zic că motorul este mapat să scoată aceeaşi putere chiar dacă o componentă care a fost înlocuită poate duce mai mult. Dar nu în totalitate corect, deoarece toate componentele comunică în timp calculatorului central noile informaţii astfel este ajustat în timp real componenta amestecului combustibil-aer.
Poate cel mai relevant lucru pe care îl puteţi face este că după un astfel de upgrade să resetaţi calculatorul maşinii scoţând borna de la baterie pentru câteva minute astfel încât noii parametri primiţi de la diferiţi senzori să ajusteze funcţionarea.
Dacă din acelaşi amestec aer/combustibil se obţine o ardere mai puternică atunci şi consumul şi nivelul noxelor scad pentru că pedala nu mai este apăsată la fel de tare, maşina merge mai bine, motorul respira mai bine!
Care sunt creşterile de putere şi care ar putea fi următorul pas?
În general pentru maşinile care au între 100 şi 300 de cai creşterile de putere pot fi de la 3 la 10 cai putere fără maparea motorului. Dar după upgrade-ul intercoolerului maparea se poate face la alte presiuni deoarece aerul mai rece răceşte camera de ardere astfel poţi profita de compresie mai mare de la supraalimentare dar şi injecţie mai mare de combustibil.
Deja de aici creşterile pot pleca de minim 10 cai putere şi pot urca şi până la 25-30 de cai putere mai ales dacă folosiţi un intercooler super performant care răceşte foarte rapid aerul cum ar fi cel produs de Wagner care ofera si solutii plug&play usor de montat pe tubulatura existentă.
Ca şi exemplu despre cât de importată este temperatura aerului la motor trebuie să vedeţi ce au făcut cei de BMW. Este vorba despre o tehnologie de răcire a aerului folosită pe maşinile de serie M. Având aer mai rece şi mai dens poate creşte presiunea turbinei dar şi cantitatea de combustibil injectata scoţând mai mulţi cai.
Astfel soluţia lor a fost să vină cu un sistem separat de injecţie de apă în galeria de admisie – având în portbagaj un rezervor de apă de 5 litri care trebuia umplut la fiecare plin de combustibil. Această soluţie a permis creşterea puterii cu până la 50 de cai putere, fiind o diferenţă destul de mare. Astfel când apa din rezervor se termină puterea motorului scădea cu acelaşi număr de cai.
Cât costă să faci upgrade la intercooler şi la tubulatura?
Depinde şi câţi bani vrei să investeşti, aici diferenţele de preţ pot fi şi de 2000 de euro. Pentru început un intercooler mai performant pleacă undeva de la 800 de lei în sus plus încă minim 300 – 400 de lei pentru furtunele de legătură. Desigur de aici puteţi merge la ce sumă doriţi, variantele disponibile pe piaţa fiind variate.
Următorul pas când doriţi să faceţi tunning ar fi un upgrade turbo sau supercharger. Alţii recomandă şi mărirea galeriei de evacuare dar şi a sistemului de eşapament. Dar şi aici părerile sunt împărţite…
Pe final vă lăsăm cu câteva sfaturi care pot face diferenţa:
- Achiziţionaţi doar piese de la Branduri cunoscute: WAGNER, FENIX, HKS, MISHIMOTO etc.
- Încercaţi să evitaţi piesele produse în China sau în alte pieţe de calitate inferioară
- Evitaţi să achiziţionaţi un intercooler ieftin, de obicei este de proastă calitate
- Înlocuiţi şi tuburile de admisie cu unele mai performanţe de preferabil din metal
- Asigurativa că este loc suficient în faţă şi spatele intercoolerului pentru fluxul de aer
- Montaţi dacă se poate o plasă de siguranţă care protejează intercoolerul
- Păstraţi fagurele radiatorului în permanenţă curat pentru eficienţa maximă