4 Defecte Care Pot Apărea la Ford Focus MK3 (2011+)

58514
6

Astăzi, continuăm seria articolelor despre defectele celor mai populare mașini din România. După Volkswagen Passat, Opel Astra, și Dacia Logan ne îndreptăm atenția spre cei de la Ford, cu al lor Focus, generația a treia.

Ca și public țintă, Ford, în special modelul Focus, este destinat clienților cu venituri medii. Cu toate acestea, compania este prezentă pe mai multe segmente de piață. De la mașini de oraș și subcompacte, cu ale sale modele Ka și Fiesta, până la clienții high-end, cărora le oferă arhicunoscutul Mondeo. Pe segmentul SUV-urilor, cei de la Ford sunt prezenți cu modele precum Kuga și Edge.

Destul cu formalitățile, haideți să trecem la subiect. Principalele probleme identificate la cea de-a treia generație a modelului Focus, al celor de la Ford sunt următoarele:

1.Axul cu came

Aceasta este o problemă destul de des întâlnită, în special la motoarele 1.6 TDCi. Ca și simptome ar fi:

 • Pierderi bruște de putere 
 • Funcționarea motorului cu intermitență 
 • Accelerație iregulată
 • Motorul nu pornește

Ca și cauze ale acestor probleme am putea identifica:

 • Lubrifierea deficitară– La aceste motoare, canalele de lubrifiere a cilindrilor nu sunt bine aliniate. Acest lucru duce o lubrifiere improprie a întregului mecanism și la o uzură prematură a rulmenților axului cu came.
 • Funcționarea improprie a senzorului de la arborele cotit– Acest defect, pe cât de ușor și de ieftin de reparat, pe atât de neplăcut. Ca și simptome, acestea sunt aproximativ la fel ca și în cazul în care axul cu came ar avea probleme. Până la urmă, computerul mașinii consideră că problema este una reală având în vedere datele oferite de senzor. Funcționarea improprie se datorează contactului prost al senzorului și a garniturilor de etanșare. Acestea, în timp, se uzează și permit apei și murdăriei să intre. Acest lucru duce la defectarea senzorului.

2.Turbosuflanta

Probleme cu această componentă apar în special la modelul de 115 cai putere, 1.6 Diesel. Acest lucru se datorează faptului că este aceeași turbină folosită și la motorul de 90 cai putere, singura diferență fiind regimul de utilizare al acesteia.

Ca și simptome pentru această problemă am putea enumera:

 • Lipsa de putere a mașinii
 • Fum iregulat sau excesiv
 • Lipsă boost
 • Sunet puternic în sarcină(șuierat)

Ca și cauze ale acestei probleme a modelului Focus de generația a treia ar fi:

 • Lubrifierea improprie a turbinei-Înfundarea conductei tur a sistemului de lubrifiere a turbinei este o problemă destul de des întâlnită la motorizarea 1.6. Pe aceasta este amplasată o sită pentru a filtra uleiul, iar aceasta se poate înfunda destul de rapid. Simpla înlocuire a conductei va remedia  problema.
 • Deteriorarea geometriei variabileAceastă problemă este una mult mai costisitoare și mai neplăcută decât cea prezentată anterior. Materialul folosit pentru palele acesteia sunt de o calitate îndoielnică, astfel că acestea se pot deteriora relativ rapid. Spre deosebire de o turbină clasică, palele unei turbine cu geometrie variabilă sunt utilizate în condiții mai dure, acestea fiind utilizate pentru a regla volumul de aer necesar motorului.

3.PowerShift

Aici, ne referim la cei care dețin modelul cu cutie automată. Am întâlnit cazuri în care s-au schimbat 3 ambreiaje in mai puțin de 100.000 de kilometrii, ceea ce semnalează o problemă majoră.

Cauzele acestei probleme ar fi:

 • Infiltrații la ambreiaj– Datorită uzurii, garniturile arborelui de transmisie se uzează. Acest lucru are ca și efect infiltrarea lichidului de transmisie. Acesta ajunge la ambreiaj și crește uzura acestuia.
 • Supraîncălzirea ambreiajului- La cutia de viteze automată, modelul PowerShift, în special la turații mari, temperatura ambreiajului crește foarte mult. Această temperatură face ca durata de viață a ambreiajului să scadă drastic.

Cele mai întâlnite simptome pentru aceste defecțiuni sunt:

 • Vibrațiile însemnate
 • Mașina omite anumite viteze (2-4-6)

 • Nu avem tracțiune în marșalier
 • Rămâne blocată în P
 • Mașina pierde putere

4. Servodirecția

În ceea ce privește această problemă, simptomele sunt mai mult decât evidente, nu cred că ar trebui să le mai enumerăm.

În schimb, vom enumera cauzele acestei probleme deoarece, odată prevenite acestea, putem evita reparații costisitoare. Ca și cauze principale pentru problematica servodirecției am putea enumera:

 • Circuit electric deficitar–  După cum știți, servodirecția acestui model este asistată electric. Și, la fel ca și Honda, GM sau Toyota, cei de la Ford au avut o problemă în a crea un sistem performant. Acesta tinde să cedeze.
 • Pierderi lichid- Generația a treia a modelului Focus tinde să aibă o problemă cu furtunurile servodirecției. Calitatea acestora lasă de dorit, astfel că acestea tind să cedeze cauzând pierderi de ulei.

 

Acestea ar fi principalele probleme identificate de către noi la acest model. Aceste aspecte ar trebui să le luați în considerare în momentul achiziției acestui automobil.

Care este experiența dumneavoastră cu modelul Focus Mk3?

Ce alte probleme ați mai identificat la cea de-a treia generație a modelului Focus?

 

Comentarii

Articolul precedentKYB ne atenționează despre siguranța pe drum prin VR video
Articolul următorBurduful de planetară – cât de important este să fie în stare bună?

6 COMENTARII

 1. Am și eu un Ford focus de 1,6 tdci 115 cai dar când merg cu el in a 6-a pe autostradă crește temperatura la apă la 100 de grade și nu se mai accelerează , dacă-l scot la liber și-l las sa se răcească funcționează perfect când ajung cu el iar la 130 km la oră tot în a6-a aceleași simtome mă poate ajuta cineva

 2. Am un focus din 2013 automat 2.0 TDCI 163 CP. Are bateria din 2016 și câteodată moare și nu mAi pornește. Cu cablurile pornește imediat. Care sa fie cauza?

 3. Mondeo 2014, 1.6 tdi 115 cai…. Pierde apa… Nu se vede pe nici unde vizual (verificat in 3 service-uri). Inlocuite: termostat, pompa apa (skf), vas antigel de 2 ori (febi apoi origine), buson vas de 3 ori (ultima data de origine, desi nici celelalte nu erau slabe: gates). S-a trecut la desfacut chiulasa. Test presiune ok. Garnitura era puscata, si planul varza. Facut plan. Montat, distributie noua. Rulat 11000km ff ok. Apoi pierde apa din nou. Se pare ca pe la vas. Face presiune si arunca apa pe la preaplin. De ce oare????? Dupa forumuri si site-uri, se pare ca unele pompe de apa nu fac fata la acest circuit (la unele se indoaie paletele, la altele se rup) … Desi am pus skf, poate trebuie altceva, valeo de ex, tinand cont ca e motor de peugeot in fapt… Sau termostat de origine oare??? Cel schimbat poate e crapat si face racirea doar pe unu din circuite (are doua) si deci nu e suficient, pt ca l-am schimbat inainte de plan chiulasa… Idem logica pt o pompa apa nepotrivita??? …
  Masina are acum 340000km…
  Ah da, si egr + racitor egr origine inlocuite pana acum…
  Oare ce sa fie?????
  0745436142 sorin

 4. Ford Focus mk3 3013.econetic..luata in 2016.. până acum ceva timp am avut așa..: .de 2 ori schimbat compresor clima.,tot chittul de ambreiaj, electromotor ,de
  2 ori pompita de spălat parbriz și ,turbina.toate acestea foarte costisitoare. Îmi pare rău că am luat-o..

 5. Am un Ford focus 1,6, tdci, 115 cai an 2011 nu mai merge servo. Am schimbat bateria și degeaba ,nu găsesc electrician că am înțeles că e de electrica

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.