DISTRIBUIȚI

epiesa.ro

În cazul în care aveti motoare echipate cu turbină, prezentăm 5 aspecte care vă pot ajuta să amânați niște cheltuieli cu recondiționarea sau înlocuirea turbinei. Foarte puțină lume știe că cel mai important factor care influențează durata de viață a turbinei este însuși șoferul, asa că sperăm ca acest articol să vină în ajutorul vostru.

Deci, începem lista!

  1. Primul aspect îl reprezintă ULEIUL DE MOTOR. Puțini știu că acesta ajunge și în turbină, unde lubrifiază toate componentele în mișcare. E foarte important, deci, să alegeți uleiul corect, cu normele potrivite pentru motorul vostru și să faceți la timp schimbul de ulei. Ba chiar, preventiv, mai repede decât indică producătorul – mulți șoferi aleg această cale pentru a menține în formă motorul și turbina. Nu mai insistăm pe ulei – sunt deja mai multe articole intens discutate pe platformă despre cum aleg uleiul de motor sau ce anume duce la consumul crescut de ulei.
  2. ÎNCALZIREA MOTORULUI – ține tot de lubrifiere optimă. Ideea este să nu accelerezi imediat după pornirea motorului; durează 5-10 secunde ca uleiul să fie distribuit din motor în turbină. Mai mult, atunci când este rece, și uleiul are nevoie să se încălzească pentru a asigura o lubrifiere optimă. Concluzia: încearcă să te abții să pleci „în trombă”, imediat după ce ai pornit motorul, ci lasă-l la relanti măcar 10 secunde, apoi pune-te în mișcare fără a brusca și fără accelerări puternice, până când motorul și uleiul ating temperatura optimă de lucru.
  3. La fel de importantă este și RĂCIREA TURBINEI. Calatoriile lungi sau „în forță” pot încalzi componentele turbinei atât de mult, încat uleiul începe să fiarbă. Oprirea bruscă a motorului în această situație duce la formarea de reziduuri și depuneri de carbon în turbină. Asa că, la oprire, lăsați puțin motorul pornit, la relanti, până vă adunați lucrurile, telefoanele, pentru a lăsa timp sa circule uleiul și temperatura din turbină să scadă. Astfel, preveniți totodată și deteriorarea fizică a componentelor turbinei, pe lângă evitarea depunerii de reziduuri.
  4. Poate cel mai important aspect, dar puțin conștientizat, este că șoferii SUPRASOLICITĂ TURBO în loc să utilizeze eficient cutia de viteze. Atunci când depășiți sau urcați un deal, dacă circulați în treaptă de viteză superioară și turatii mici (mergeți subturat), turbina se forțează, ceea ce, în timp, o va deteriora.
  5. Privind mentenanțta, se mai recomandă „SĂ DESFUNZI TURBO” după o perioadă în care s-a circulat mult la turații scăzute (de regula, în oraș), ieșind pe un drum care permite accelerarea până în 4-5000 ture pentru 10-15 secunde, reducând astfel din depunerile de calamină din interiorul turbinei. Atenție! Motorul și uleiul trebuie să fie la temperatura optimă de funcționare înainte a face acest lucru.

Dacă totuși nu ați ținut cont de sfaturile de mai sus și aveți deja probleme cu turbina, vă recomandăm să apelați la un centru profesionist de recondiționări și reparații, cum ar fi:
banner reparatii turbo

Nu vom intra în alte aspecte mai tehnice, însă pe acestea le considerăm important de știut. Așteptăm ca de obicei să ne împartășiți din experiența voastră bune practici și rele practici privind turbinele auto.

Comentarii

4 COMENTARII

  1. La punctul 3: unele masini (de ex VW Golf 5 GTI) au motoras electric pt a circula fluidele prin turbo si dupa oprirea motorului, deci acest punct nu mai este necesar.

  2. Ca sa sti si tu pe degeaba ai la golf motoras electric asta ce scrie aici nu ajuta doar turbina ci tot motorul…motorul trebuie lasat la prima pornire dimineata sau cand se porneste sa mearga macar umpic…sunt mult mai multe de invatat despre masini dar nu toti stiu

  3. expunerea este generalizata ca principiu de functionare si este binevenita , particularitatile anumitor tipuri de masini depinde de producator

LĂSAȚI UN MESAJ