Iarna, automobilul este supus unor grele „încercări”, pentru care trebuie să fie cât mai bine pregătit. Cel mai bun moment pentru a pregăti mașina de iarnă este înainte de a intra efectiv în sezonul rece. Lista cu ce avem de făcut este mai jos:
- verificăm parbrizul: parbrizul este supus la șocuri termice pe vreme rece. Acest lucru poate transforma orice mică fisură într-una mult mai mare; se recomandă verificarea fisurilor și repararea sau înlocuirea parbrizului înainte de începutul sezonului rece.
- pregătim ștergătoarele: verificarea lamelelor este importantă pentru a asigura o vizibilitate cât mai bună; în plus, nu toate tipurile de ștergătoare sunt eficiente la temperaturi scăzute (se întăresc).
- folosim uleiul de motor corespunzător: uleiul de motor devine mai vâscos (se îngroașă) la temperaturi scăzute, deci ungerea se va face mai greu; e foarte important ca uleiul folosit să fie cel potrivit autoturismului (de exemplu, dacă în cartea mașinii se recomandă 5W-30, iar vara folosiți ulei 5W-40, iarna s-ar putea ca acesta să fie prea vâscos)
- pregătim lichidul de parbriz corespunzător: se recomandă ca iarna lichidul de spălare folosit să aibă temperatura de îngheț marcată pe ambalaj cât mai scăzută (-20, -30 grade Celsius); acest lucru este important pentru a evita înghețarea lichidului, care apoi poate deteriora pompa sau furtunele ce duc la spălătoarele de parbriz.
- verificăm amestecul apă/antigel: la temperaturi mult sub 0 grade Celsius, apa din sistemul de răcire al motorului poate îngheța, producând daune importante. Se recomandă verificarea amestecului și completarea cu apă sau antigel conform specificațiilor din cartea tehnică a mașinii.
- verificăm starea bateriei: temperaturile scăzute duc la o scădere puternică a capacității bateriei, mai ales dacă aceasta este uzată; mai multe despre baterii auto aici.
- spălăm regulat mașina pentru protecția caroseriei de sarea de pe carosabil: substanțele care se folosesc iarna pentru a preveni formarea gheții/poleiului, în combinație cu zăpada topită formează un amestec extrem de coroziv pentru caroseria și șasiul autoturismului, încât orice mică zgârietură duce la formarea ruginii.
- avem grijă la lumini: în sezonul rece, nopțile sunt din ce în ce mai lungi; e important ca sistemul de iluminat să funcționeze perfect pentru o cât mai bună vizibilitate.
- echipăm anvelopele de iarnă: am scris deja despre cum se aleg anvelopele de iarnă sau de ce e important să le folosim; de asemenea, presiunea din pneuri este importantă: pe vreme rece, se recomandă umflarea la o presiune mai mare cu 0.2 bar decât în mod normal
- verificăm sistemul de încălzire / dezaburire / dezghețare: pe lângă disconfortul termic pe care îl poate crea o defecțiune la sistemul de încălzire, trebuie să ținem cont că acesta are și rolul de a dezgheța/dezaburi geamurile; este foarte important să ne asigurăm că totul funcționează corespunzător înainte ca temperaturile să scadă.
- pregătim echipamentul „de sezon”: din mașina noastră nu trebuie să lipsească lanțuri/lopată/sac nisip, mai ales dacă plecăm la drum lung.
Dacă ați bifat toată lista, vă dorim drumuri cât mai bune și… conduceți prudent 🙂
Sursă foto: fir0002 | flagstaffotos.com.au