Începem cu rubrica „știați că…?” despre baterii:
1. Bateriile de mașină se descarcă cât timp stau în depozite și magazine. La temperaturi joase procesul este mai lent, dar tot se descarcă.
2. Bateriile care nu necesită mentenanță, sigilate, nu sunt recomandate în toate condițiile. De exemplu, se evaporă apa din electrolit în zonele foarte călduroase. Și în aceste zone sunt recomandate bateriile deschise, la care se poate completa electrolitul cu apă distilată (numai apă distilată!).
3. Bateriile pot dura peste 5 ani dacă sunt bine întreținute și dacă sistemele de încărcare și consumatorii funcționează normal.
4. Tehnologiile Start&Stop solicită mai mult acumulatorii auto și probabil vom avea costuri mai mari în viitor pentru a avea această opțiune. Însă au și avantajele lor.
5. Evită să conduci pe distanțe scurte, cu mulți consumatori electrici porniți.
6. Dacă înlocuiești bateria, ai grijă să alegi una care corespunde cerințelor modelului tau.
7. Mai poți verifica contactul bornelor. Uneori se mai oxidează (apare un praf alb-verzui pe borne) și trebuie curățate și strânse cablurile, altfel încărcarea poate să nu funcționeze optim și să reducă astfel durata de viață a bateriei.
8. Bateriile nu funcționează la capacitate maximă pe vreme rece. De exemplu, la -18 grade Celsius puterea unei baterii poate scădea chiar și cu 60% față de puterea generată la 20 de grade Celsius.
Probleme care pot apărea și cauzele lor
ATENŢIE! Nu orice problemă cu pornirea maşinii înseamnă că acumulatorul este defect şi trebuie înlocuit. De multe ori poate fi doar descărcat datorită unei utilizări necorespunzătoare, cum ar fi:
– defecţiuni la sistemul de încărcare (alternator, releu de încărcare, etc.);
– contacte imperfecte, ce fac sa mai rămână becuri sau alți consumatori suplimentari cuplați la baterie după oprirea motorului;
– folosirea mașinii foarte rar sau doar pe distanțe scurte, în oraș, cu porniri și opriri dese ale motorului;
– un scurt circuit sau pierderi de curent prin cablurile de la baterie sau alternator;
– temperatură ambientală sub 10 grade C;
– ai uitat farurile, pozițiile, avariile sau un alt consumator pornit pentru o perioadă mai mare de timp, având motorul oprit.
În acest caz este suficient să conectezi acumulatorul la un redresor până se reîncarcă – varianta recomandată.
Se practică și pornirea primind curent de la o altă maşină: situație în care e recomandat să laşi motorul pornit cel puţin 30 de minute după ce reușești să-l pornești, pentru a lăsa bateria să se încarce suficient de mult.
Încă ceva – farurile aprinse înainte/în timpul pornirii motorului nu sunt un obicei bun. Daca tot sunt aici, am o rugăminte pentru toți șoferii care și-au creat obișnuința de a porni ABSOLUT TOATE BECURILE de pe mașină – nu este necesar să aprindeți automat și farurile de ceață la pornire chiar și când e vreme bună, pentru că îi incomodează pe ceilalți și… dacă ai și obiceiul să le pornești înainte de a porni motorul poți avea surpriza ca bateria la un moment dat să nu aibă destulă putere să mai pornească motorul. (vezi aici mai multe despre lumini și becuri auto)
Acordăm atenție aici și tehnologiei Start&Stop. Enervantă uneori, dar per total utilă. Producătorii spun că tehnologia reduce intre 3-10% consumul de combustibil – nu este foarte mult pentru un șofer, dar dacă îi luam pe toți împreună, se adună o economie importantă. În plus, se reduce și uzura motorului și costurile de întreținere pe termen lung. Totuși… e bine că există și un buton de suspendare a acestei funcții 🙂 , pentru că atunci când circuli în coloană și din coloană trece pe rand câte o mașină… funcția devine enervantă și, cred, contraproductivă și ineficientă.
Pentru cei care sunt la început, și n-au avut încă probleme cu bateria – dacă nu o găsiți, căutați-o sub capotă, parbriz, scaun șofer, bancheta din spate, roata de rezervă… sau citiți manualul din bord.
„Bateriile de mașină se descarcă cât timp stau în depozite și magazine. La temperaturi joase procesul este mai lent, dar tot se descarcă.” – Gresit. La temperaturi joase descarcarea este mai rapida.
„– contacte imperfecte, ce fac sa mai rămână becuri sau alți consumatori suplimentari cuplați la baterie după oprirea motorului;”- Gresit! Un contact imperfect pe sistemul de incarcare duce la o incarcare defectuoasa. Un contact imperfect la orice altceva duce la incalzirea acelui contact si functionarea defectuoasa a consumatorului alimentat prin contactul respectiv. Nicidecum nu are cum sa ramana un consumator cuplat din motivul unui contact imperfect (releele folosite sunt pe „normal deschis”).