Pompa de vacuum și problemele care pot apărea!

16394
0

Mulţi şoferi au auzit de pompă de vacum, că se mai strica, că nu se prea poate repara dar de aici informaţiile sunt destul de confuze sau incomplete. Aceasta pompa poate avea mai multe roluri importante pentru funcţionarea corectă a motorului şi a maşinii iar când aceasta se defectează simptomele sunt evidente din prima.

pompa vacuum, presiune negativa, vid motor, vacuum frana, vacuum EGR, vacuum valve, vacuum furtun, furtun de vacuum

În funcţie de producător, mai multe sau mai puţine componente ale motorului pot fi conectate la pompa de vacuum pentru a funcţiona sau pentru a fi acţionate mai uşor. Printre aceste componente se numără:

  • Vacuum pentru amplificatorul forţei de frânare (servo frâna)
  • Vacuum pentru comanda supraalimentării la turbo
  • Vacuum comanda supape EGR
  • Vacuum alte supape de aer secundar
  • Vacuum pentru clapetele de evacuare gaze eşapament

După cum vedeţi multe componente mecanice pot avea nevoie de această presiune negativă pentru a funcţiona. În faza iniţială înainte de motoarele supraalimentate vacuumul era obţinut din galeria de admisie fiind generat de cilindrii care trăgeau aer în camera de ardere.

După ce motoarele au început să fie supraalimentate Turbo/Supercharge aerul era compresat şi împins în galeria de admisie sub formă de suprapresiune. Astfel soluţia a fost o pompă de vacuum mecanică care să asigure în continuare funcţionarea diferitelor piese ale motorului.

Pompă de vacuum este acţionată în general de unul din axele cu came, fiind poziţionată la capătul lui de unde se şi lubrifiază cu ulei. Principiul este simplu, un ac de metal care se roteşte, trage presiunea de la unul sau două canale pe care o injectează în capacul de la chiulasa din partea de sus a motorului. Vedeţi mai jos un exemplu de funcţionare:

pompa vacuum, presiune negativa, vid motor, vacuum frana, vacuum EGR, vacuum valve, vacuum furtun, furtun de vacuum

Pe modelele mai noi pompa de vacuum mecanică a fost înlocuită cu una electrică care este mult mai rezistentă şi mai fiabilă decât cea mecanică. De asemenea, aceasta se şi înlocuieşte mai uşor în cazul în care se defectează. Fiind electrică instant apare eroare în bord fiind usor de identificat fără să fie nevoie să verificaţi alte piese.

pompa vacuum, presiune negativa, vid motor, vacuum frana, vacuum EGR, vacuum valve, vacuum furtun, furtun de vacuum

Să revenim la cea mecanică… cea care are tendinţa de a se uza destul de rapid, mai ales dacă maşina a stat foarte mult timp ne pornita. Uleiul din pompa îşi pierde din calităţi, coboară în partea de jos şi carcasa nu mai este lubrifiată. La pornire au fost cazuri în care a cedat şi s-a rupt o parte din axul cu came din cauză că această piesă era blocată.

În timp datorită mişcărilor din interiorul carcasei apare uzura care permite aerului să circule dintr-o parte în alta, scăzând presiunea vacuum creată. Rezidurile din pompa de vacuum o distrug astfel încât aceasta nu mai face presiune negativă deloc.

Au fost şi cazuri în care pompa mecanică a împins uleiul folosit la lubrifiere pe conductele de vacuum – problema care a dus la defectarea şi a altor piese. Puteţi verifica conductele de vacuum care pleacă de la pompa pentru a vedea dacă sunt umede! Alte probleme mai sunt legate de etanşeitate a garniturilor sau rupere a axului, dar aici cazurile au fost mai rare.

pompa vacuum, presiune negativa, vid motor, vacuum frana, vacuum EGR, vacuum valve, vacuum furtun, furtun de vacuum

Care sunt simptomele la mașină unei pompe de vacuum defectă?

  • Martor Check Engine aprins
  • Funcţionare incorectă a motorului
  • Senzaţia că motorul pierde putere
  • Pedala de frână se întăreşte – se apasă greu
  • Motorul porneşte greu sau nu mai porneşte
  • Motorul da rateuri şi scoate fum

Atenţie! O parte din aceste semne pot fi şi de la unul din furtunele de vacuum care scapă sau de la un colier care s-a desfăcut. O să discutăm într-un articol separat despre aceste probleme şi cum pot fi verificate.

Atunci când pompa mecanică de vacuum este defectă, adică pierde din putere cel mai bine este să o înlocuiţi cu una nouă. Aceasta nu prea poate fi reparată, cei care au încercat şi-au dat seama că nu a ţinut foarte mult timp.

De ce recomandăm să cumpăraţi o pompă nouă – deoarece şi cele din dezmembrări au ceva ani în spate – au stat – şi vă treziţi că luaţi o pompă de vacuum uzată care la prima vedere funcţionează dar de fapt nu face presiune suficientă. Iar încep problemele la motor, iar se aprinde Check Engine la ralanti şi multe altele. Sau poate nu se aprinde…  dar motorul sau alte piese tot nu vor functiona perfect.

Preţurile de achiziţie a pompelor de vacuum mecanice pleacă de la 300 de lei, preţul mediu fiind undeva în jurul sumei de 600 de lei. Sunt şi exemple de pompe la 1200 lei de la unii producători.
Cei mai cunoscuţi producători sunt: Pierburg, Hoffer, ATK Auto, Meat Doria, ERA, Engitech, Vaico, Hoffer, Borsehung, Topran.

Comentarii

Articolul precedentTehnologie noua – Sistemul de directie electrică prin cablu (by wire)
Articolul următorCum știi când s-a dus senzorul de temperatură la motor?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.