Pornirea motorului de la distanță

3022
0
Pentru unii dintre voi este ceva cunoscut, dar majoritatea încă nu știu sau înțeleg exact beneficiile acestei funcții. Fie că ai un motor diesel, benzină, hibrid sau chiar electric, poți instala aftermarket un sistem de securitate care permite și pornirea motorului de la distanță.
Ne-am hotărât să le structurăm puțin în acest articol pornind de la sistemele de securitate auto Pandora, cele mai complexe în acest moment pe piață.
Încălzirea motorului
Este primul beneficiu dar un beneficiu pe termen lung, încălzirea componentelor motorului înainte de plecare asigura o uzură încetinită în timp,  și automat costuri mici de reparații și o fiabilitate și funcționalitate a motorului pe întreaga perioadă de utilizare. Majoritatea șoferilor, nu așteaptă nici să …se stingă becul la bujii (pentru motoarele diesel) și insistă să pornească motorul, chiar dacă o ia mai greu ca să plece cât mai repede din parcare. Știți că grabă strică … și motorul în cazul de față, așa că dacă cu 3 minute porniți motorul înainte să intrați în mașină și să plecați e o prevenție pentru care veți fi mulțumit pe termen lung.
Confortul termic în habitaclu
Este principalul motiv pentru care lumea instalează un sistem de securitate cu pornire motor de la distanță. Faptul că șoferul poate da comandă pornire înainte să ajungă la mașină cu 10-15 minute, este suficient pentru a regla temperatura în habitaclu și a pleca imediat la treaba, atât vara dar mai ales iarna. Principiul de funcționare al climei la majoritatea modelelor auto este următorul – clima pornește pe setările care erau când s-a oprit motorul și astfel ajunge la nivelul de confort în habitaclu.
Dezghețarea geamurilor
În sezonul rece, pornirea de la distanță asigura in cele câteva minute încălzirea geamurilor, ceea ce vine la pachet cu 3 beneficii:
  •  Nu mai pierzi timp cu curățarea geamurilor înghețate, totul merge foarte rapid.
  •  Parbrizul încălzit, asigura dezlipirea ștergătoarelor, și eliminați ruperea lamelelor înghețate sau deteriorarea ștergătoarelor
  •  Pentru mașinile care au geamuri fără ramă la ușile din față (Passat CC, Audi A5, A7, etc) încălzirea asigura dezghețarea față de chedere și scad considerabil șansele de deteriorare a sistemului de ridicare/ închidere geamuri portiere.
Încărcarea bateriei
– Sistemele moderne, cu monitorizare parametri mașină, permit verificarea voltajului în baterie, și le puteți seta dacă doriți să pornească motorul că să încarce automat bateria atunci când scade sub 11V, ceea ce vă scutește de o surpriză neașteptată de baterie descărcată din cauza căreia nu mai puteți pleca cu mașina.
=====================================
Dacă pentru mașinile din Europa, funcția nu este prea comună, sau o întâlnești mai mult pe mașinile de lux, pe piață din SUA funcția e disponibilă la multe modele, de clasa de mijloc chiar, din fabrică.
Funcția este disponibilă atât pentru mașinile cu cutie automată cât și pentru cele cu cutie manuală, pentru ambele fiind necesară respectarea unei proceduri la parcare, altfel din motive de securitate nu se poate face comandă de pornire motor de la distanță. La cele manuale – schimbător la punctul mort și frână de mâna trasă, în timp ce la cele automate e mai simplu,  având funcția Park la cutia de viteze care permite pornirea motorului de la distanță.
Privind metodele de pornire motor de la distanță, aveți următoarele posibilități, in funcție de sistemele pe care le achiziționați și diferă în general prin distanța de la care puteți da comenzi:
A. Pornire din cheia originală
   – nu e disponibilă la toate modelele auto și are și dezavantajul că funcționează doar în rază cheii originale. De regulă, pornirea se face apăsând de 3 ori butonul Lock , însă funcția e utilă doar pentru cei care parchează în curte de exemplu, unde raza cheii originale e suficientă.
B. Pornire motor din pager
   – Sistemele cu pager, oferă o rază mai lungă de acțiune, de la 100m la 1000m sau chiar mai mult. Cu toate astea, tehnologia, eficientă pager-elor este influențată de interferențe  — obstacole, rețele care interferează, materiale ce se interpun între pager și mașină, uneori chiar geamurile mașinii pot reduce mult distanță de comunicare cu pager-ul.
   – Un dezavantaj la pager ar fi că ele sunt considerate consumabile, și în consecință garanția lor e limitată. De regulă sistemele cu pager vin cu un singur pager, și bateria lor influențează iarăși destul de mult comunicarea cu mașina.
   – Dacă aveți posibilitatea, selectați un sistem cu pager reîncarcabil, că să nu mai aveți grijă bateriilor.
Importantă este și nivelul de criptare pe comunicare, pentru siguranță, dar și comunicarea duală, adică să aveți și informații și confirmări de la mașină (voltaj în baterie, status motor, status armare, confirmare comandă, etc)
C. Pornire motor din telefonul mobil
Se face cel mai simplu prin Aplicație IOS/ Android insă unele sisteme permit și comandă prin centrala DMTS – combinație de taste la apelare telefonică – ceea ce in anumite locații (montane, subsoluri, parcări) este o variantă de backup în lipsa semnalului de date.
Alte câteva lucruri bine de știut:
 – Sistemele smart le puteți planifică dacă aveți un program fix să pornească automat la 6.50AM dacă plecați regulat la ora 7.00AM
 – puteți seta pornirea automată pentru 10-20 min atunci când voltajul în baterie scade sub o anumită valoarea, să zicem 11V
 – Există excepții – mașini cu funcția de climă independentă de pornirea motorului, dar acestea sunt destul de rare si se pot confirma înainte de momentul achiziției.
– Puteți urmări in filmul următor beneficiile sezonului rece.
Sistemele cu pager le găsiți de la 1500 în sus cu montaj inclus.
În timp ce sistemele Smart, cu tot cu montaj de la 2200 ron cu montaj inclus, la nivel național.
Sperăm că v-au clarificat informațiile din articol o parte din utilitatea acestor sisteme și vă stăm la dispoziție dacă doriți să aflați mai multe detalii în cazul în care le cunoaștem și noi.
Sistemele se pot comanda și prin partenerul nostru

 

Comentarii

Articolul precedentEste riscantă investiția într-o mașină second-hand? Care sunt riscurile și cum le evităm?
Articolul următorVrei un upgrade al sistemului audio la mașină?
Cu o experienta in domeniul automotive aftermarket din 2004, ne propunem sa impartasim din experienta noastra soferilor si proprietarilor de masini mai putin informati decat noi si sa invatam mai multe impreuna de-a lungul acestui proiect de stiri prin efortul comun cu partenerii nostri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.