Ambreiajul este o componentă predispusă la uzură. Este absolut normal ca, după un anumit număr de kilometri, kitul de ambreiaj să trebuiască înlocuit complet sau parțial. Este o reparatie majora, chiar costisitoare in unele cazuri – nu chiar treci usor peste ea, mai ales ca de obicei masina te lasa in drum cand apare. De ce, totuși, unii șoferi schimbă ambreiajul la 50000 km sau mai puțin și alții ajung, probabil, să nu-l schimbe niciodată?
Vom prezenta mai jos cele mai „costisitoare” obiceiuri sau situații care duc la o uzură prematură a componentelor ambreiajului:
- Ții ambreiajul apăsat la semafor? acest lucru duce la uzura rapidă și accentuată a rulmentului de presiune. În momentul opririi complete, autoturismul se scoate din viteză, se ia piciorul de pe pedala de ambreiaj și se folosește frâna de picior.
- Accelerezi puternic la plecarea de pe loc? demarajele „în trombă”, la limita superioară a turometrului sau plecarea de pe loc in pantă abruptă uzează cel mai rapid discul de ambreiaj. Se recomandă pe cât posibil evitarea acestor situații.
- Ții piciorul pe pedala de ambreiaj în timpul mersului? unii șoferi își „relaxează” piciorul pe pedala de ambreiaj în timpul mersului. Deși pedala nu e teoretic apăsată, orice mică atingere a pedalei face ca discul să alunece ușor între volantă și placa de presiune, ceea ce duce la o uzură accelerată a acestuia. Cât timp nu se folosește pedala de ambreiaj, piciorul stâng trebuie să stea pe locul dedicat.
- Apeși ambreiajul la orice frânare/încetinire? unii șoferi, în special cei începători, au tendința să apese ambreiajul înainte de a folosi frâna pentru a încetini, indiferent de situație. Acest obicei este total greșit, deoarece cauzează uzura accentuată a discului de ambreiaj, a plăcuțelor de frână, crește consumul și devine chiar periculos la viteze mai mari, în curbe sau la coborârea unor serpentine. Se recomandă utilizarea frânei de motor pentru a încetini ușor sau frâna de motor în combinație cu frâna de picior pentru a încetini rapid sau la coborârea pantelor abrupte.
- Dai drumul prea lent sau prea brusc la pedala de ambreiaj? eliberarea prea lentă a pedalei de ambreiaj la pornirea de pe loc sau în momentul schimbării treptelor de viteză accelerează uzura discului de ambreiaj; în același timp, eliberarea prea bruscă a pedalei creează șocuri puternice în transmisie și între componentele ambreiajului.
În altă ordine de idei, există și câteva situații ce cauzează uzura ambreiajului care nu țin de stilul de condus sau de șofer. În primul rând, trebuie să ne asumăm faptul că condusul frecvent în mediul urban, cu porniri/opriri dese crește uzura atât a discului de ambreiaj cât și a rulmentului de presiune. Mai mult, tractarea altor vehicule, a rulotelor, a remorcilor sau orice altă încărcătură suplimentară solicită discul de ambreiaj peste limita normală, ceea ce duce la uzura prematură.
Mai multe despre defecțiunile ambreiajului
Fiecare șofer are un stil diferit de condus, cu mici „obiceiuri” mai mult sau mai puțin corecte, deprinse în timp sau „învățate” la școala de șoferi dar ideea este ca unele comportamente inconstiente ne pot costa mai mult la intretinere.
Să spunem, de exemplu, că înlocuirea kitului de ambreiaj costă 2000 lei și noi parcurgem 30000 km anual. Dacă schimbăm ambreiajul la 50000 km, după un an și 8 luni va trebui să-l schimbăm iar. Dacă îl schimbăm la 150000 km, îl vom schimba după 5 ani. Asta înseamnă o economie de 4000 lei după 5 ani. Dacă nu vi se pare mult, gândiți-vă că înseamnă aproximativ 14 litri de combustibil în plus pe lună, timp de 5 ani, doar prin folosirea corecta a ambreiajului 🙂

În concluzie, vrem să vă atragem atenția că puteți influența costul reparațiilor și întreținerii mașinilor voastre pe duata utilizării prin folosirea corectă sau eliminarea unor obiceiuri de condus păguboase, în articolul de față vorbind exclusiv de uzura kitului de ambreiaj. Încă ceva: uneori, „facerea de bine”, cum ar fi tractarea unui prieten vă poate scoate din buzunar pe loc contravaloarea unui kit de ambreaj daca raportul de forțe nu este corespunzător.