Revenim în 2017 cu un subiect pe care cel mai bine il cunosc cei care au cumparat pana acum o masina second hand – pentru că de regulă sunt sfătuiți să nu își asume riscuri inutile și să înlocuiască distribuția imediat. Altii, nu sunt sfatuiti la cumpărare poate au noroc trec pe la un service bun care le recomanda asta sau efectiv nu au probleme cu ea. Dar ce riscăm, de fapt, urmează să discutam noi în acest articol.
Ce este distribuția?
Foarte pe scurt, distribuția reprezintă o soluția tehnică care sincronizeaza arderea motorului si coordoneaza cilindrii motorului si subansamblelor responsabile de admisie si evacuare printr-un sistem ce implica urmoatoarele componente
- Cureaua de distribuție/ lant de distributie
- Role de întindere
- Role de ghidaj
- Pompa de apă
Vedeți aici ofertele de componente pentru distribuție.
Ce riscuri îți asumi dacă amâni prea mult schimbul kitului de distribuție?
În momentul în care cedează distribuția, aproape instant se transmit dereglat motorului niște forțe ce distrug supapele și alte componente ale acestuia. Cu alte cuvinte, vă puteți aștepta la o reparație capitală a motorului sau chiar la înlocuirea acestuia.
Vă puteți da seama din start cât vă poate afecta la buzunar.
În cazul unor mașini mai vechi, reparațiile pot chiar depăși valoarea mașinii.
Din alt punct de vedere, ai ramas cu masina în drum – nu poți să faci nimic să mergi mai departe, mașina trebuie tractată la un service – altă cheltuială neașteptată.
O reparație capitală la motor, de regulă, scade valoarea mașinii. Apoi, aceste reparații au șanse mari să te facă să nu uiți acest eveniment, „motorul nu va mai merge la fel”, puteți auzi zgomote pe care nu le-ați mai auzit sau reacții diferite ale motorului față de perioada anterioară evenimentului. Totul depinde foarte mult de profesionalismul celor care au făcut reparația.
Care sunt intervalele de schimb?
Ar fi bine să fie un singur răspuns la aceasta întrebare. Dar nu este. În schimb, partea buna e că aproape toți aveți răspunsul în torpedou, în manualul de service. Intervalele de service ce includ kitul de distribuție sunt cuprinse între 60.000 și 240.000 km, în funcție de modelul auto și motor.
De regulă, modelele auto ce au lanț de distribuție în loc de curea, oferă un interval de service mai larg, deși, în ultimul timp, există o tendință de scădere și aici. Motoarele mici sunt forțate tot mai mult pentru a oferi cât mai mulți cai putere și noxe cât mai mici – aceast lucru ducând la un stres mult mai mare pe kitul de distribuție. Un colaborator fan ne sesiza cu părere de rău acest aspect lunile trecute – dar poate ne mai spuneți și voi ce alte modele auto/ mărci sunt afectate de acest trend.
Alte informații bune de știut când faci alegeri de mașini
Mașinile pe benzină au, de regulă, o distribuție mai „ieftină”, costurile nu sunt la fel de mari ca la diesel. În acelasi timp, există mai mulți șoferi care susțin ca la motoarele pe benzină sunt șanse mai mari sa nu fie afectat motorul după ruperea distribuției, spre deosebire de cele pe motorină – dar nu poți generaliza astfel de întâmplări..
Sub nici o formă nu insistați să porniți masina daca ați auzit un zgomot suspect și motorul s-a oprit în mers fără să fi existat factori gen lipsa de combustibil/alimentare, probleme electrice, etc. Această insistență poate face diferența între necesitatea unei reparații capitale la motor sau una mai mică.
Există modele auto la care service-ul distributiei este foarte costisitor. Ne amintim doar un caz de la BMW când au inversat motorul plasând distribuția în spatele acestuia.
Concluzionând, schimbul distribuției este o operație de service foarte importantă ce merită toată atenția voastră în alegerea unui service autorizat, serios și a unor componente de calitate, de regulă urmând dotarea originala a motoarelor.
[…] Arborele cotit şi axul cu came simplu sau dublu trebuie să fie în perfectă sincronizare mereu pentru funcţionarea perfectă a motorului. Cureaua sau lanţul de distribuţie menţine motorul corect sincronizat, intervalul de schimb este destul de lung astfel maşina ajunge destul de rar în service pentru un schimb. Important este să respectaţi termenul limită de inlocuire și să duceţi maşina în service ca să nu ajungeţi în situaţia în care să se rupă distribuţia şi să distrugeţi motorul. Mai jos puteți citi un articol scris de noi pe această temă: https://automotive-am.com/ce-se-poate-intampla-daca-ignori-schimbul-distributiei/ […]