Surprinzător sunt mașini și cu două sonde lambda, pentru o monitorizare mai bună a gazelor de evacuare. Vă puteți imagina deja costul dacă ar fi să le înlocuiți pe ambele. Din fericire majoritatea mașinilor au una singură și este destul de simplu de înlocuit.
De ce este necesară sonda lambda?
Rolul acestei sonde este să măsoare cantitatea de oxigen rezidual din gazele de evacuare. În general este montată înainte de catalizator pe tubulatura de evacuare. A doua sondă apare la motoare după norma de poluare Euro 3 și vine montată după catalizator. Datele sunt mai apoi transmise către ECU (calculatorul central al mașinii). De acolo, în funcție de conținutul de oxigen care apare în sistemul de evacuare se pot întâmpla mai multe lucruri:
- Reglează deschiderea sau închiderea supapei EGR în funcţie de informațiile transmise de sondă.
- Reglează funcționalitatea regulată a motorului.
- Reglează cât de mult combustibil este injectat în cilindri pentru un amestec cât mai corect în camera de ardere.
- Reglează emisiile generate de motor pentru a respecta norma de poluare.
- Monitorizează faza de regenerare a filtrului de particule
Există sonde lambda și pe motoarele diesel?
Da, există mai ales la motoarele de generație nouă care respectă normele de poluare Euro 5 şi Euro 6. Asta a permis controlul mai precis al procesului de ardere în cilindri și implicit reducerea emisiilor poluante. Cred că toți cunoaștem scandalul din 2015 în care VW a trişat la testele de poluare. Au fost implicate 11 milioane de mașini la nivel mondial. Majoritatea problemelor au fost rezolvate cu un update de soft. Cu informațiile furnizate de sonda lambda calculatorul a estimat cantitatea de combustibil necesar pentru a se încadra în limita de poluare.
De ce se defectează și care sunt simptomele?
În general apar defecțiuni premature atunci când sonda este contaminată cu fosfor rezultat din consumul ridicat de ulei, antigel din sistemul de răcire sau chiar aditivi pentru carburant. Apoi mai sunt factori externi care mai pot duce la defectarea ei cum ar fi apa, sarea, uleiul sau murdăria.
Simptomele unui senzor defect nu sunt foarte evidente:
- Motorul funcţionează neregulat existând mici fluctuații la relanti.
- Cresc emisiile poluante deci este posibil să nu treceți ITP-ul.
- Creşte consumul de carburant datorită amestecului neregulat aer-combustibil.
- Este posibil ca în timp catalizatorul să se deterioreze.
- Performanța motorului scade.
Producători și prețuri:
Pe piața aftermarket sunt destul de mulți producători și în general piesele se găsesc pe stoc sau vin de pe o zi pe alta. Cei mai cunoscuți producători sunt: Denso, Bosch, Delphi, Beru, Meat&Doria și NGK.
Unii producători fabrică sonde lambda universale care pot fi legate la mufa de la vechiul senzor. Am întâlnit mecanici care zic că sunt foarte bune și le recomandă clienților având un preț mai mic, dar alții nu le acceptă și comandă senzor doar cu mufă potrivită. Părerile sunt împărțite aici. Prețul pleacă de la 130 de lei și poate ajunge și până la 2000 de lei pentru piesa originală. Din discuțiile noastre cu unii producători – sondele lambda universale sunt la fel de bune, doar că mecanicul trebuie să conecteze firele potrivite, însă ni s-a explicat că instrucțiunile sunt destul de simple şi clare în cutia cu sonda lambda.