Astăzi discutăm despre scurgerea lichidului de răcire a motorului (antigelul) de la unul din cele două radiatoare care fac parte din circuitul închis al antigelului la motor. Este vorba despre:
1. Radiatorul de răcire a motorului poziţionat în partea din faţă a maşinii
2. Radiatorul de habitaclul care asigură încălzirea la interior
De obicei scurgerea apare la radiatorul de răcire al maşinii fiind o componentă expusă şi poziţionată în faţa maşinii dar au fost şi cazuri diferite. Scurgerile radiatorului apar în general de la şocuri fizice – o piatră, o creangă, o groapă care transmite un şoc puternic în aceste componente sau chiar datorită exploatării îndelungate!
De la aceste şocuri radiatorul poate să cedeze şi să apară astfel de scurgeri pe care ori le observaţi în afara maşinii pe şosea sau în interiorul maşinii la picioare în partea din faţă. Producătorii recomanda în cărţile tehnice înlocuirea lor dar problema este că aceste evenimente se întâmplă în general pe drum.
Atenţie! Dacă rămâneţi fără lichid de răcire motorul se supraîncălzeşte până la punctul în care mai multe componente cedează, garnitura de chiulasă se arde iar motorul se strică(calează).
Ca să puteţi să vă continuaţi călătoria şi să evitaţi o platformă sau pur şi simplu nu aveţi posibilitatea de a repara sau schimbă radiatorul spart au apărut pe piaţa unele soluţii de etanşare a radiatoarelor. Aceste soluţii se mai numesc şi STOP-LEAK şi sunt o metodă provizorie sau de urgenţă pentru a opri scurgerile radiatorului până când reuşiţi să ajungeţi în service.
Aceşti aditivi STOP-LEAK se găsesc de obicei în magazinele de piese auto dar şi în unele benzinării fiind disponibili în formă lichidă sau sub formă de pulbere. În funcţie de produsul ales, aceste soluţii asigura etanşeitatea scurgerilor prin pori care sunt greu de identificat şi poate funcţiona şi pentru găuri cu diametru de maxim 1 milimetru.
Preţurile de achiziţie variază de la 13 lei în unele magazine de piese şi poate ajunge şi până la 90 de lei. Mai jos aveţi o listă doar cu câteva produse disponibile pe piaţa:
- Breckner Radiator Stop Leak
- Rislone Radiator & Heater core Stop Leak
- AtomEx Stop Leak Radiator
- Pro-Tec Radiator Stop Leak
- Liqui Moly Radiator Stop Leak
- Valvoline Cooling System Stop Leak
Modul de funcţionare al acestor soluţii este relativ simplu şi eficient. Particulele prezente în compus acoperă şi încet blochează scurgerea – se depun în acea zonă astfel picurarea se opreşte şi vă puteţi continua drumul. Aceste soluții funcționează și pentru radiatorul de habitaclu! Instrucţiunile de utilizare sunt oarecum similare dar ar trebui să le citiţi la fiecare produs în parte pentru că uneori pot să difere:
- Opriţi şi lăsaţi motorul să se răcească
- Deschideţi buşonul de umplere a antigelului
- Porniţi motorul şi daţi drumul la căldură în interior la maxim
- Turnaţi cantitatea recomandată de aditiv în radiator sau în vasul de expansiune
- Închideţi capacul şi lăsaţi maşina să meargă încă 10-15 min la relanti
- Completați cu antigel şi verificați dacă scurgerea a fost etanşata înainte de a pleca la drum
Majoritatea şoferilor sunt mulţumiţi, aditivii au funcţionat, au oprit scurgerea lichidului de răcire şi i-au salvat de la o cheltuială mai mare. Doar trebuie să fiţi atenţi la ce specifică producătorii deoarece aceste soluţii sunt temporare şi pot funcţiona pentru o perioadă de timp. După utilizare planificaţi-vă să duceţi maşina în service pentru a repara/schimba radiatorul.
Au fost şi şoferi care au uitat sau au ignorat problema initială şi au rulat maşina cu aceşti aditivi peste perioada de timp specificata de producător. O parte din ei au avut noroc şi problema nu a mai apărut iar pentru alţii scurgerea s-a reluat după un timp.
Atenţie! Unii au întâmpinat probleme suplimentare datorită depunerilor cum ar fi blocarea blocarea radiatorului de habitaclu sau chiar a sistemului de răcire al motorului. Costurile pentru înlocuirea radiatorului de habitaclu, datorită poziţionării sunt foarte mari de aceea vă recomandăm să nu mergeţi cu aceste soluţii mai mult decât este necesar!
Trebuie să ştiţi că după repararea/înlocuirea radiatorului antigelul care conține aditivul trebuie schimbat. Circuitul lichidului de răcire trebuie curăţat mecanic sau clătit cu un agent chimic înainte de a completă cu noul antigel pentru a nu exista blocaje ulterioare cauzate de aditiv!