Când și cum se curată radiatorul de racire al mașinii?

6636
0

Am pregătit un articol de sezon în care discutăm despre problemele ce pot apărea vară când temperaturile sunt foarte ridicate. Aici discutăm despre supraîncălzirea motorului iar unul din motive este acumularea în timp de mizerie pe exteriorul radiatorului de răcire a motorului. Haideţi să vedem: Cum verificăm? Cum curăţăm? Ce recomandăm?

Despre radiatorul de răcire

Radiatorul de răcire a maşinii este un schimbător de căldură, în el intră lichidul de răcire fierbinte direct din motor, trece prin tot circuitul radiatorului unde este răcit cu ajutorul curenţilor de aer care intră natural sau forțat de ventilator iar ulterior se întoarce in motor!

Pentru că schimbul de căldură să se facă eficient radiatorul este fabricat din materiale cu conductivitate ridicată cum ar fi din cupru sau aluminiul. Circuitul lichidului de răcire prin radiator este asigurat de tuburi peste care sunt prinse lamele subţiri care asigură tranzitul fluxului de aer pentru o răcire eficienta.

Când și cum se curată radiatorul de racire al mașinii?

În timp, în procesul de funcţionare şi datorită debitului de aer ridicat suprafaţa radiatorului împreună cu lamelele de răcire cu aer sunt înfundate cu praf, nisip, insecte, pietricele şi alte mizerii. Toate aceste elemente se tot depun şi în timp formează o pătură de mizerie care împiedică schimbul de căldură eficient.

Care sunt simptomele unui radiator înfundat?

Primul simptom este pe care il puteți observa este ventilatorul de răcire care funcționează permanent – zgomotul îl ştiţi cu toţii iar pe plan secund este supraîncălzirea, atunci când temperatura lichidului ajunge în punctul de fierbere. Pentru că radiatorul de clima este poziţionat paralel cu cel de răcire, în faţă sau în spatele lui şi aici fluxul de aer este îngreunat, astfel şi performanţele sistemului de climatizare sunt mai reduse. De asemenea, dacă şi vaporizatorul este înfundat o să apară în timp şi miros urât în habitaclul maşinii.

În general la o verificare vizuală ar trebui să observaţi murdăria care s-a acumulat pe radiatorul de racire. Ulterior o să discutăm despre primii paşii pe care îi puteţi face acasă iar ulterior să vă îndreptăţi spre un service auto care îl pot demonta şi curată. Deci cum se curăţa un radiator înfundat şi care sunt paşii pe care noi îi recomandăm?

Curăţare cu un aspirator cu furtun

În partea din faţă, dar mai ales în partea dinspre motor puteţi avea acces cu o mână pentru a putea aspira radiatorul. Puteţi să aspiraţi simplu şi zona unde este ventilatorul pentru că acolo tinde să se adune cel mai mult praf. Dacă aveţi şi o perie moale o puteţi utiliza pentru a îndepărta mai eficient murdăria de pe fagurele de răcire iar ulterior din nou aspirat.

Când și cum se curată radiatorul de racire al mașinii?

Unii recomandă şi suflarea radiatorului cu aer comprimat, dar noi recomandăm să faceţi asta doar după aspirarea radiatorului. Riscul este că toată mizeria să se depună în partea de jos a carcasei din plastic a ventilatorului şi să fie recirculata atunci când acesta este în funcţiune.

Soluţii de curăţare radiator

După acest pas puteţi aplica o soluţie de curăţare cu pulverizare care în general se găseşte pe piaţă pentru curăţarea mai multor elemente ale motorului. Aceasta va înmuia şi va dizolvă elementele întărite, cum ar fi insectele care s-au acumulat în timp pe suprafaţa radiatorului iar după ce îl lăsaţi să acţioneze 10-15 minute treceţi la următorul pas.

Spălare cu presiune

Folosiţi această metodă doar din exteriorul maşinii să nu ajungeţi să deterioraţi alte elemente electrice din compartimentul motor. Desigur dacă ventilatorul electric este îndepărtat puteţi face şi această operaţiune doar cu multă grijă! Spălarea cu un jet de apă îndepărtează foarte bine elementele de mizerie fixată între lamele radiatorului. Începeţi din mijlocul radiatorului şi continuaţi spre lateralele radiatorului paralel cu lamelele de răcire.

Când și cum se curată radiatorul de racire al mașinii?

De asemenea, unii şoferi acoperă motorul de sus până jos cu o folie de plastic pentru a proteja de apă cât mai bine alte elemente ale motorului.

Contrar opiniilor nu trebuie ca presiunea să fie foarte puternică pentru că riscaţi să îndoiţi lamele tip fagure de pe suprafaţa radiatorului şi în acest mod îi scădeţi eficiența.

Concluzie

Noi recomandăm ca aceste verificări şi lucrări să se facă la începutul primăverii înainte de vară să preîntâmpinaţi orice problemă în concediu. Nu doar radiatorul de răcire se poate curăţa prin aceste metode dar şi radiatorul de climă, răcire ulei, intercooler, etc.

La maşinile mai noi elementele sistemului de răcire (radiator, ventilator) sunt capsulate în plastic în partea dinspre motor astfel încât curăţarea poate fi făcută doar într-un service. O astfel de lucrare nu costă foarte mult mai ales dacă radiatorul nu este demontat şi nici nu durează mult.

Dacă totuşi o curăţare nu rezolvă problemele de supraîncălzire a motorului atunci recomandarea noastră este să mergeţi cu maşina într-un service. Aici tehnicienii vor face o verificare completă a circuitului, a termostatului şi a senzorilor iar dacă acestea sunt în ordine cel mai probabil vor trece la curăţarea circuitul lichidului de răcire. Aceasta se face fizic prin demontarea întregului circuit sau mai uşor prin clătirea cu un agent chimic denumit RADIATOR-ENGINE-FLUSH.

pieseautoscan.roCITEŞTE ȘI: Termostatul defect crește temperatura motorului?

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.