Înainte să se încheie sezonul de vară, am pregătit un material privind utilizarea aerului condiționat în mașină și modul în care acesta vă afectează la buzunar, la sănătate, sau prin confortul pe care ar trebui/trebuie să îl asigure aceasta funcționalitate a autoturismelor pasagerilor.
De ce miroase urât aerul condiționat?
Mirosurile neplăcute sunt produse de diverse culturi de mucegai și ciuperci microscopice care se formează în interiorul gurilor de ventilație datorită umezelii produse prin condensarea apei pe evaporatorul și canalele sistemului de aer conditionat. Legat de igienizarea sistemului, nu vom insista prea mult. Există foarte multe păreri diferite, dar fie că alegeți o soluție DYI și vă descurcați pe cont propriu, fie mergeți la specialiști – aproape toți folosesc cam aceleași soluții de igienizare pe bază de spray/spumă, cu excepția celor ce folosesc aparate de igienizare pe bază de aburi și ozon. Despre eficiența lor, nu vrem să comentăm, dar vă încurajăm pe voi să o faceți.
De ce e bine să îți faci service-ul anual la A/C?
Aici e altceva, un subiect cu mult mai mare importanță. Această operație este la fel de importantă ca și schimbul uleiului de motor la intervale regulate, pentru că asigură funcționarea optimă a compresorului de climă și a instalației. Principalele beneficii ale servisării AC-ului anual sunt:
- depistarea scurgerilor sau a pierderilor de presiune
- reglarea cantității de ulei și freon conform bazei de date pentru modelul tău auto
- se poate face preventiv și igienizarea, atunci când se face service-ul climei. Atenție, unele firme includ în prețul servisării, altele facturează separat igienizarea – întrebați înainte care sunt condițiile
- uleiul din compresor este filtrat și repus în circuit, ceea ce asigură un timp extins de funcționare a acestuia.
Există foarte mulți șoferi care aleg service-uri de climă improvizate, fără să aibă baza de date și procedura de servisare clară pe fiecare motor. Nu vă recomandam un astfel de service, nu este suficient „să bagi freon”. Pot apărea complicații și în funcție de tipul de freon și în funcție de cantitatea introdusă, datorită faptului că nu se urmărește echilibrul necesar recomandat de producătorul auto între: filtrare ulei, cantități freon și ulei sau presiunea necesară. Aparatele dedicate, manuale sau automate, cu bază de date, asigură un service optim (desigur, dacă și cel care le operează este instruit și atent).
Despre cum e bine să folosești aerul condiționat în mașină
Menționăm aici câteva aspecte legate de folosirea optimă a sistemului de climatizare, chiar dacă poate le conoașteți deja:
- păstrează o diferență de maxim 5 grade între temperatura externă și cea internă la drum lung (astfel, nu forțezi instalația și nici nu îți pui în pericol sănătatea prin schimbările bruște de temperatură care intervin)
- de câte ori poți, parchează la umbră.
- dacă ai o activitate de tipul STOP&GO prin oraș, nu merită să pornești clima. Stresul pornirii și repornirii compresorului la interval de câteva minute îti dă și un consum mai mare de combustibil și o uzură mai rapidă a instalației
- și să nu uităm de folosirea climei… iarna! Aparent, pare o idee lipsită de sens, dar multe compresoare cedează după sezonul de iarnă pentru că sunt… neutilizate. Acest lucru se datorează componentelor și garniturilor care se deteriorează în lipsa unei lubrifieri corespunzătoare. Se recomandă să pornești măcar o dată pe săptămână clima și astfel elimini o bună parte din acest risc. Nu te ambiționa să faci economie toată iarna, că vei plăti mult mai mult pe eventuale reparații. Mai mult, aerul condiționat pornit contribuie la dezaburirea mult mai rapidă a geamurilor pe vreme rece.
- se mai spune că e bine să opresti compresorul de climă cu câteva minute înainte de oprirea motorului și a ventilației, pentru a diminua acumularea de condens și apariția mirosurilor neplăcute – nu confirmăm dar nici nu infirmăm această afirmație.
Privind piesele de schimb, în principal producătorii de compresoare de climă, va prezentăm mai jos principalii producători OE și OEM (vezi aici ce înseamnă) în acest domeniu.
Pentru a avea o imagine despre percepția generală asupra brandurilor, vă rugăm să votați brandul depre care ați auzit cele mai bune păreri sau de care sunteți cel mai mulțumit. Atenție, nu vorbim de piese originale (OE).
Pentru a ne destinde, pentru cei care n-au A/C în „dotare” în mașină sau acasă, o veste bună: puteți improviza 🙂
Sfaturi bune despre care nici nu am stiut. Iarna, sa folosesc aerul conditionat? Nici pomeneala! Cel mai important mi se pare folosirea aerului cu o diferenta de 5 grade fata de afara.
Multumim de apreciere, Andreea! Ne bucuram daca ti s-au parut utile informatiie. Intr-adevar, pornirea periodica a instalatiei de AC, chiar si pentru cateva minute, indiferent de anotimp, poate prelungi durata de viata a acesteia.
Interesante sfaturi. Compresorul de la instalatia de climatizare prneste si la temperaturi sub 0 grade?
Buna Alex. La mai multe masini nu porneste sub 4 grade, la altele sub 5 grade. Ideea este sa il pornesti iarna, in acele momente cand poti: o zi mai insorita, o stationare intr-o parcare inchisa sau un garaj pentru a asigura o lubrifiere a compresorului si astfel poti avea o durata extinsa de functionare optima a compresorului.
Mersi pt raspuns.