Ce se întâmplă cu arcurile mașinii pe durata iernii?

8315
0

Repostăm acest articol pentru ca iarna a tinut mai mult in 2018.

Arcurile elicoidale fac parte din sistemul de suspensie și au ca scop susținerea greutății mașinii și absorbția șocurilor și vibrațiilor produse de rularea pe carosabil neregulat. Împreună cu amortizoarele, acestea asigură confortul, stabilitatea și siguranța autovehiculului în timpul rulării.

De reținut este că arcurile aflate în stare bună de funcţionare prelungesc durata de viață a amortizoarelor, precum și a altor componente ale suspensiei.

Dar ce se întâmplă cu arcurile pe perioada iernii?

Condițiile atmosferice precare de pe perioada anotimpului rece pun probleme nu doar șoferilor, ci și autoturismelor. Sarea folosită pentru topirea gheții și a zăpezii de pe carosabil formează, împreună cu umezeala excesivă, un cocktail deosebit de coroziv pentru elementele caroseriei mașinii sau orice altă componentă din metal. Chiar dacă aceste componente sunt în mare parte protejate cu straturi anti-coroziune, apa cu sare și, eventual, cu nisip își fac loc între piesele în mișcare și deteriorează rapid suprafețele acestora.

Mai mult, un alt lucru care poate pune probleme componentelor suspensiei sunt denivelările și gropile de pe carosabil, care predomină la finalul iernii datorită soluțiilor folosite pentru topirea gheții. Sarea, nisipul și umezeala nu sunt dăunătoare numai elementelor de caroserie ale mașinii, ci și pentru straturile de asfalt de pe carosabil. Atunci când mașina întâlnește o astfel de denivelare, se crează tensiuni de impact deosebit de mari în sistemul de suspensie, care pun o mare presiune pe amortizoare, arcuri, articulații, îmbinările din metal-cauciuc și rulmenți.

Prin urmare, timp de iarnă, cea mai comună defecțiune care poate apărea la sistemul de suspensie este fisurarea arcurilor elicoidale. Acest lucru poate fi cauzat de impacturi puternice, cum ar fi contactul la viteză ridicată cu gropi, șanțuri, borduri sau limitatoare de viteză, însă un alt factor care contribuie la slăbirea structurii arcului îl reprezintă și coroziunea. Mai mult decât atât, s-a observat că cele mai vulnerabile părți ale arcului elicoidal sunt spirele de pe capetele acestuia.1

De exemplu, în cazul amortizoarelor de tip MacPherson, spira inferioară a arcului este complet acoperită de marginile suportului arcului, ceea ce crează o „cupă” în care se adună un amestec de apă, sare, nisip și alte reziduuri de pe carosabil. Deși sunt prevăzute găuri de drenaj, e foarte posibil ca acestea să fie blocate de murdărie. Astfel, capătul arcului rămâne într-o „baie” de elemente corozive, care, în timp, crează mici fisuri în suprafața metalului care, la impacturi puternice, se pot extinde și cauza ruperea arcului.2

Cum pot verifica arcurile?

Cea mai rapidă metodă de a verifica dacă unul din arcurile elicoidale este rupt este compararea înălțimii vehiculului pe ambele laturi pe o suprafață plană. Desigur, cea mai sigură metodă este ridicarea mașinii pe elevator și demontarea roților, caz în care se recomandă apelarea la un service auto. Astfel, se poate verifica și nivelul de coroziune de la capetele spirei și se pot curăța găurile de drenaj ale suportului de arc.3

Ce altceva mai trebuie verificat?

În cazul în care arcurile elicoidale sunt în regulă, foarte important este să se verifice amortizoarele și kiturile de protecție ale acestora. Acestea trebuie inspectate pentru a nu prezenta deteriorări ale pistonului sau scurgeri. Lipsa unei amortizări corespunzătoare scade considerabil nivelul de siguranță și stabilitate a autovehiculului și mărește distanța de frânare, după cum am prezentat și în acest articol (link). Mai mult, pe timp de iarnă, orice garnitură deteriorată a amortizorului permite intrarea apei în interiorul amortizorului. În cazul în care temperatura scade, apa îngheață și blochează orice mișcare a amortizorului. Acest lucru poate determina ruperea prinderilor amortizorului sau chiar explozia acestuia.

Aceste defecțiuni pot fi prevenite prin verificarea periodică a kitului de protecție al amortizorului (protecțiile și tampoanele), chiar dacă mașina este relativ nouă, întrucât acestea pot fi sfâșiate sau lovite în condiții de trafic greu de iarnă.

În cazul în care se găsesc componente deteriorate ale suspensiei (amortizoare, arcuri elicoidale, kituri de protecție), acestea trebuie înlocuite. Depistarea din timp a daunelor poate ajuta la reducerea costurilor de reparație (de exemplu, înlocuirea doar a kiturilor de protecție, în loc să fie înlocuite amortizoarele) și crează condiții de siguranță pentru condus. Prin urmare, KYB recomandă verificarea periodică a suspensiei şi înlocuirea din timp a oricăror defecte constatate.

Acest articol este propus de KYB Romania – www.kyb-europe.com
KYB este unul dintre cei mai mari furnizori de amortizoare din lume. Aceeaşi calitate mondială este disponibilă şi pentru piaţa aftermarket din Europa.  În portofoliul KYB se regăsesc: amortizoare, arcuri elicoidsale, kituri de montaj și kituri de protecție. KYB recomandă ca toate amortizoarele şi arcurile să fie schimbate în pereche, pentru a restabili performanţele suspensiei, aşa cum au fost concepute de către producătorul vehiculului.

 

Comentarii

Articolul precedentSisteme electrice aftermarket ridicare portbagaj
Articolul următorNoile Alarme Auto Smart de la Pandora
Cu o experienta in domeniul automotive aftermarket din 2004, ne propunem sa impartasim din experienta noastra soferilor si proprietarilor de masini mai putin informati decat noi si sa invatam mai multe impreuna de-a lungul acestui proiect de stiri prin efortul comun cu partenerii nostri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.