Simptomele unei planetare defecte la mașină!

7259
0

Cele mai des simptome atunci când vine vorba despre o planetară uzată sunt în prima fază zgomotele neobişnuite care se aud urmate de bătăi care se simt în maşină. Ca să puteţi să vă daţi seama dacă planetară este de vină urmăriţi mai jos cele mai întâlnite semne de uzură:

 • Zgomot sub formă de cloncănit
 • Zgomot sub formă de pocnit
 • Zgomote metalice în mişcare
 • Intensificări zgomot la viteză mai mare
 • Zgomot în mers când rotile sunt virate
 • Lovituri care se simt în cutia de viteze
 • Bătăi puternice care se simt în caroserie
 • Tremurat care se transmite şi în volan

FIABILITATE

Totuşi nu se întâmplă foarte des să pice planetarele la maşină, în general aceste uzuri mari se datorează rupturii burdufului de la planetară (se pierde vaselină şi intră mizerie) dar şi datorită vechimii şi a numărului de kilometri. Verificând burduful la fiecare parte a planetarei vă poate scăpa de această problemă. Avem un articol scris pe această temă: Citiţi aici: Burduful de planetară – cât de important este să fie în stare bună?

planetara, burduf, panetara bate, planetara rupta, cat costa planetara, service auto

Toate aceste semne de uzură duc inevitabil ca în timp planetarele să cedeze şi să rămâneţi cu maşina în drum. De aceea, noi vă recomandăm să respectaţi câteva reguli pentru a nu forţa o planetară uzată să cedeze până ajungeţi în service pentru schimb.

 • Evitaţi accelerările puternice
 • Evitaţi să viraţi roţile la la maxim
 • Evitaţi traseele cu pietriş şi nisip dacă burduful este rupt

RECOMANDĂRI

Pentru a evita uzura fizică accelerata generată în timp la utilizarea planetarelor sunt câteva lucruri pe care le puteţi face. Aceste lucruri în general duc la uzura prematură care crează jocuri nedorite:

 • Condusul agresiv
 • Accelerări violente cu rotile virate
 • Acţionarea incorectă a ambreiajului
 • Retrogedarea în trepte inferioare la turaţii mari
 • Plecări de pe loc cu scârţâit de roţi
 • Condus off road cu articulari mari ale axelor
 • Pietre şi mizerie care rup sau degradează burduful planetarei

planetara, burduf, panetara bate, planetara rupta, cat costa planetara, service auto

VERIFICARE

Verificarea planetarelor ar trebui să se facă odată cu revizia auto şi aici este treaba mecanicilor care ar trebuie să vă anunţe dacă aveţi joc la planetare sau burduful este rupt sau scapă vaselină.

Dacă auziţi aceste zgomote specifice şi nu ştiţi pe ce parte este planetară uzată puteţi urca maşina pe un cric solid cu frâna de mână trasă. Ridicând una din roţile de pe fată până se învârte în gol, porniţi maşina şi în treaptă 1 eliberaţi încet ambreiajul.

Roata care este în aer ar trebuie să se învârtă iar virând volanul stânga dreaptă vedeţi dacă zgomotele vin din aceea parte. După faceţi aceeaşi procedură pentru cealaltă roată. Aceasta verificare se aplică doar maşinilor cu tracţiune fata!

COSTURI ȘI PRODUCĂTORI

Acum când vine vorba despre planetare uzate aici aveţi două variante: Ori schimbaţi doar capul de la planetară (dacă acolo este problema) dar manopera va costa mai mult, ori înlocuiţi toată planetară uzată.

Costurile unei planetare noi depind de mai mulţi factori, dacă este pe faţă sau pe spate sau dacă este vorba de o planetară mai specială pentru articulari mai mari ale roţilor. Mai jos vedeţi preţurile la planetare noi pentru mai multe modele auto:

Renault Megane 3 250 – 600 lei
Dacia Logan 2 207 – 600 lei
BMW Seria 3 E90 400 – 1000 lei
KIA Sportage 2012 700 – 1400 lei
VW Pasat B6 380 – 1000 lei

Cei mai importanţi producători sunt: SKF, GNK, Point Gear, Spidan, GBS, JapanParts, CEI, Kergen.

planetara, burduf, panetara bate, planetara rupta, cat costa planetara, service auto

ALTE SOLUȚII

Trebuie să ştiţi că pe piaţa mai există şi nişte soluţii de rectificare a planetarelor care promit fiabilitate dar la preţuri care se situează la jumătate faţă de o planetară nouă. De asemenea, unii dintre ei au pe stoc mai multe planetare recondiţionate astfel încât să nu trebuiască să aşteptaţi timpul de execuţie!

Noi zicem că astfel de soluţii pot fi foarte utile şi pentru cei care care nu găsesc pe piaţa noastră un anumit tip de planetară pentru unele mărci străine şi nu vor să mai aştepte pentru comanda.

CONCLUZIE

Ca să concluzionăm corect acest articol trebuie să reţineţi două aspecte să scapați de orice bataie de cap:
1. Dacă verificaţi la timp burduful planetarelor este posibil să nu aveţi niciodată nevoie să le înlocuiţi pe cele originale
2. Ca să le prelungiţi viaţa planetarelor în caz că maşina are o vârstă respectaţi sfaturile de mai sus şi nu o să aveţi de schimbat nimic!

Comentarii

Articolul precedentRolul filtrului de particule la mașină (DPF)
Articolul următorVerifică scurgerile de freon cu noua trusă de la Magneti Marelli

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.